Karaciger Nakli Için 2 Bin 500 Kisi Sirada

Prof. Dr. Haluk Demiryürek, Türkiye`de 2 bin 500 kisinin karaciger nakli bekledigini, bu konuda duyarli olunmasi gerektigini söyledi

Karaciger Nakli Için 2 Bin 500 Kisi Sirada

Çukurova (ÇÜ) Tip Fakültesi Balcali Hastanesi’nde Organ Nakli Arastirma ve Uygulama Merkezi’ne bagli Karaciger Nakli Merkezi’nin koordinatörlügünü yürüten Prof. Dr. Haluk Demiryürek, Türkiye’de 2 bin 500 kisinin karaciger nakli bekledigini söyledi. Yeterli organ bagisi olmadigi ve bu nedenle nakil gerçeklestirilemedigi için çok sayida hastanin yasamini yitirdigini belirten Prof. Dr. Haluk Demiryürek, vatandaslarin bu konuda duyarli olmasini istedi.
Prof.Dr. Demiryürek, "Organ nakli beyin ölümü gerçeklesen kisilerden yapiliyor. Beyin ölümü gerçeklesen hastanin yasama geri dönme sansi bilimsel olarak yok. Baska hayatlarin kararmamasi için organ bagisinin daha fazla yayginlasmasi gerekiyor" dedi. Organ bagisindaki yetersizligin organ nakli konusunda yasanan en büyük sorun oldugunu söyleyen Prof. Dr. Demiryürek "Bagis konusundaki eksikligin temelinde, toplumsal egitimsizlik yatiyor. Bazi yanlis bilgilerin yani sira kültürel ve dini inanislar da, organ bagisini engelliyor" dedi.
'BEYIN ÖLÜMÜNÜN EN OLDUGU BILINMIYOR'
Bu sorunlarin egitim, yasal düzenlemeler ve daha etkin kampanyalarla asilabilecegini söyleyen Prof. Dr. Demiryürek "Ayrica toplumda beyin ölümü çok fazla bilinmiyor. Beyin ölümü gerçeklesen hastanin kalbini uzmanlar, makineler araciligiyla attiriyor, hasta nefesini makineler sayesinde aliyor. Solunum ve kalp atisi yapay olarak sürdürülebilir, ancak beyin islevini yapay olarak gerçeklestiremez. Bir insan ancak beyni öldügü zaman ölü kabul edilebilir. Buna da degisik alanlarda uzman hekimler karar verir. Lütfen, organ nakli için sira bekleyenlerin ne durumda oldugunu düsünün. Sadece Çukurova Üniversitesi’nde 200 hasta karaciger nakli bekliyor. Türkiye’de 2 bin 500 kisi karaciger nakli bekliyor. Bagislanacak bir organ, kurtarilacak bir hayattir. Siz de birilerinin hayatini kurtarabilirsiniz." dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284