Karaman Devlet Hastanesi Göz Dalinda Çigir Asiyor

Hastanenin yeni binasina tasinmasiyla birlikte Kamu Hastaneleri Birligi Genel Sekreterligi hastanenin birimlerini tanitmayi sürdürüyor.

Karaman Devlet Hastanesi Göz Dalinda Çigir Asiyor

Sekreterlik ilk olarak artan yatak sayisi ile Egitim ve Arastirma Hastanelerini aratmayan, yaptiklari çalismalar ve yeni alinan cihazlarla sevk oranlarinda oldukça düsüs olan poliklinigi ve ameliyatlari ile çalismalarindan sikça bahsettiren Göz Servisi ekibini tanitti.
Op. Dr. Ü. Seval Kiliç, Op. Dr. Murat Kiliç, Op. Dr. A. Hüsamettin Aksoy ve Op. Dr. Mehmet Ali Özkan’dan olusan 4 Göz hekimiyle hizmet veren göz poliklinigi ve görme alani hastanenin birinci katinda hizmet verirken, yatakli göz servisi ise altinci katta hastalarina hizmet veriyor.
Göz servisinde yapilan çalismalar ve kullanilan cihazlar konusunda verilen bilgilerde söyle;
PAKIMETRI: Tani amaçli kullanilan PAKIMETRI, gözün saydam tabakasi olan korneanin kalinliginin ölçülmesi islemidir. Kisa süren ve zahmetsiz bir islemdir. Excimer Laser öncesi ve glokomlu hastalarin göz tansiyonlarinin net olarak anlasilmasinda faydali bir islemdir.
GÖRME ALANI: Görme alani, göz tam karsidaki sabit bir noktaya bakarken, gözün bu noktanin çevresinde görebildigi alandir. Glokom hastaliginin saptanmasinda ve takibinde çok önemlidir. Görme alani testi yapilirken yakin gözlügünü kullanmasi istenir.
FFA (FUNDUS FLORESEIN ANJIOGRAFI): Gözün retina tabakasi hakkinda detayli bilgi verir, özellikle retinanin damarlarla ilgili hastaliklarinin teshisine yardimci olur. Hastanin gözbebekleri dilate edildikten sonra koldaki damarlarindan % 10’luk floresein verilir ve göz dibi resimleri seri olarak çekilerek görüntüler kaydedilir. Floreseinin koroid ve retina damarlarindaki geçisi esnasinda var olan problemlere bagli degisik görüntüler elde edilir.
* (DRP) DIYABETIK RETINOPATI
* RETINA DAMAR TIKANIKLIKLARI
* (SMD) SARI NOKTA HASTALIKLARI
* (SSR) SANTRAL SERÖZ MAKULOPATI ve bir çok retina hastaliginin tanisinda kullanilir.
OCT (OPTICAL COHERENCE TOMOGRAPY): OCT, 840 nm dalga boyunda kizil ötesi bir isik kullanarak retinanin katmanlarinin detaylari ve optik sinir basi, sinir lifleri tabakasi hakkinda çok yararli görüntüler elde etmemizi saglar. Non- invazif bir test olupçekimi çok kolaydir. Herhangi bir ilaç verilmesine gerek kalmadan agrisiz ve zahmetsiz sekilde çok kisa sürede bu tetkik yapilabilir.
* DIYABETIK MAKULAR ÖDEM
* (SMD) SENIL MAKULA DEJENERASANSI
* (SSR) SANTRAL SERÖZ RETINOPATI
* EPIRETINAL MEBRAN
* MAKULA DELIGI GIBI RETINA HASTALIKLARINDA
* GLOKOMDA OPTIK ÇUKURLUGUN DEGERLENDIRILMESI VE SINIR LIFI ANALIZI ILE HASTALIGIN SEYRI HAKKINDA FIKIR VEREBILEN BIR YÖNTEMDIR.
ARGON LAZER: Tedavi amaçli kullanilan Argon Laserin en sik kullanildigi dokulardan biri sinir tabakasidir. Sinir tabakasindaki yirtiklar, delikler, seker hastaligina bagli kanamalar, belli hastaliklarda ortaya çikan anormal damarlar ve sizintiya yol açan damarlar argon lazer ile tedavi edilebilirler.
YAG LAZER: Yine tedavi amaçli kullanilan Yag Lazer; Katarakt ameliyati geçiren kisilerde, göz içine yerlestirilen mercegin arkasindaki zar zamanla matlasir. Bu matlasma, görmede yavasça azalma yapar. Hasta, sanki yeniden katarakt basliyormus gibi hisseder ve ameliyattan yeteri kadar zaman geçtikten sonra YAG LASER uygulamasi ile (kapsülotomi) bu matligin giderilmesi gerekir. YAG LASER uygulamasi aslinda bir isik tedavisidir ve göze herhangi bir cihaz veya aletle temas edilmeden uygulanmasi mümkündür. Saniyeler süren bir islemdir ve tamamen agrisizdir. Uygulama hasta muayene koltugunda otururken yapilir. Bazi glokom (Göz Tansiyonu) türlerinin tedavisinde YAG laser ile iridotomi yapilarak göz tansiyonu düsürülür. Bu islemin amaci ise, göze rengini veren iris dokusunda milimetrik bir açiklik olusturmaktir” dendi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284