Kisi Isterse Saglik Bilgilerini Sistemden Sildirebilecek

Saglik Bakanligi, hasta bilgilerinin islenmesi ve mahremiyetinin saglanmasi için yeni bir yönetmelik taslagi hazirladi.

Kisi Isterse Saglik Bilgilerini Sistemden Sildirebilecek

Taslaga göre, kisi isterse saglik sisteminde kayitli olan bazi saglik bilgilerini sistemden sildirebilecek. Ancak sahis kamunun sagligini ilgilendiren bir hastaliga sahipse, istese bile bu özel bilgileri sistemden silinmeyecek.
Saglik Bakanligi, ‘Kisisel Saglik Verilerinin Islenmesi ve Veri Mahremiyetinin Saglanmasi Hakkinda Yönetmelik Taslagi’ni tamamladi. Tüm kisisel saglik verilerinin kayit altina alinabilmesi için yapilacak uygulamada, veri mahremiyetinin saglanmasi, islenmesi ve isleyecek gerçek ve tüzel kisilerin uyacaklari esas ve usulleri belirlendi. Yönetmelik tüm kurum, kurulus ve sahislarin görüs ve önerilerine açildi. Taslaga göre, kisisel saglik verileri, mevzuatla belirlenen görev alanina ve toplanma amacina uygun, sinirli, ölçülü, dogru, tam, tutarli ve güncel sekilde hukuka ve dürüstlük kurallarina uygun olarak islenecek. Kisisel saglik verileri, koruyucu hekimlik, tibbi teshis, tedavi ve bakim veya rehabilitasyon hizmeti gibi kisiye özel ya da toplum sagligi, saglik politikalarinin gelistirilmesi, saglik hizmetlerinin yönetimi ve planlanmasi, finansmani, saglik sigortaciligi, bilimsel arastirma ve istatistik gibi toplumsal amaçlarla uygun sekilde islenebilecek.
Saglik verilerinin islenmesinde vatandasin açik rizasi aranacak. Ilgili kisinin riza veremeyecek durumda olmasi durumunda yasal temsilcisinin, çocuklarda kendi rizasinin yani sira ana ve babasinin veya yasal temsilcisinin rizasi alinacak. Kisinin saglik durumunun diger kisileri veya toplum sagligini tehdit etmesi halinde bakanlik veya bagli kurulus yetkilisi izniyle tehlike altindaki kisilerle ve ilgili kurumun yetkilileri ile paylasim yapilabilecek. Kisisel saglik verileri, veri sorumlusunun denetiminde ve bu konuda görevlendirilen kisilerce islenecek. Kisisel saglik verilerini islenmesinde görev alan herkes sir saklama yükümlülügü altinda olacak.
Kisisel saglik verilerinin uluslararasi kuruluslarla paylasimina uluslararasi hukuka uygun olarak bakanlikça izin verilebilecek. Egitim ve bilimsel arastirmalar kapsaminda kisisel saglik verilerinin islenebilmesi için ilgili kisinin ayrintili olarak bilgilendirilip rizasinin alinmasi zorunlu olacak. Rizaya bagli olarak kisisel saglik verilerinin islenmesinde ilgili kisi ile su bilgiler paylasilacak: “Veri isleyen kurum-kurulus veya kisiye ait bilgiler, veri islemenin amaci, cevap verme zorunlulugunun bulunmadigi.”
SAGLIK VERILERINI HUKUKA AYKIRI ISLEYENLER HAKKINDA ISLEM YAPILACAK
Vatandas, saglik verilerini isteme hakkina sahip ve veri sorumlusu bu bilgileri vermekle yükümlü olacak. Kisi, istedigi zaman kendisiyle ilgili verilerin bulundugu veri sorumlusundan gerçeklestirilmis veya gerçeklestirilmekte olan islemlerle ilgili kayitlarinin düzeltilmesini, dondurulmasini, sildirilmesini ya da güncellenmesini yazili veya elektronik ortamda isteme hakkina sahip olacak. Ancak kamu sagligi ve güvenligini ilgilendiren hallerde veriler silinemeyecek.
Yönetmelikle korunan verileri, kendisine veya baskasina yarar saglamak veya baskasina zarar vermek amaciyla hukuka aykiri olarak isleyenler hakkinda islem yapilacak. Yönetmelik gereklerini yerine getirmeyen kamu görevlileri için bagli olduklari disiplin amirligine bildirim yapilacak. Varsa yetkileri iptal edilecek.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284