KOAH’in Farkina Var Etkinligi Düzenlenecek

17–22 Kasim tarihleri arasinda çesitli etkinliklerle Koah hastaliginin farkindaligini ortaya koymayi hedefleyen Karaman Kamu Hastaneleri Birligi ile Halk Sagligi Müdürlügü’nün ortakliginda “Koah’in Farkina Var” temali bir etkinlik düzenlenecek.

 KOAH’in Farkina Var Etkinligi Düzenlenecek

17–21 Kasim tarihlerinde Makro Alisveris Merkezi’nde yapilacak olan etkinlik kapsaminda vatandaslarin ücretsiz solunum fonksiyon testi ölçümü yapilacak.

Kronik obstrüktif akciger hastaligi olarak bilinen Koah ile ilgili olarak verilen bilgide, “KOAH), bir akciger hastaligidir. Halk dilinde "kronik bronsit", "müzmin bronsit" gibi adlarla bilinen KOAH, akcigerlerdeki hava yollarinin daralmasina bagli olarak soluk alip verme sirasinda hava akiminin kisitlanmasi ile nitelenen süregen (kronik) bir hastaliktir. Kronik Obstrüktif Akciger Hastaligi'nin en önemli özelligi, akcigerlere giren ve çikan havayi, soluk darligina neden olacak kadar kisitlayabilmesidir. KOAH nedeniyle dünyada her yil yaklasik 2.500.000 kisi yasamini yitirmektedir. Hastaligin belirtileri öksürük, balgam ve nefes darligidir. Bu sikâyetler uzun süredir devam etmektedir. Öksürük ve balgam çikarma önceleri sadece sabah görülür. Hastalar genellikle bu sikâyetleri önemsemezler ve sigara içmenin dogal bir sonucu olarak kabul ederler. Gerçekte, siddetli olmayan öksürük ile birlikte az miktarda balgam çikarmak çok önemli bir hastaligin yani KOAH’ in erken habercisi olabilir. Eger sigara içmeye devam edilirse ve hastalik ilerlerse öksürükler siddetlenir ve balgam miktari gittikçe artar. Hastalar günün her saatinde balgam çikarmaya baslarlar. Bazen bogulacak kadar siddette öksürükler olmaya baslar. Nefes darligi hastaligin erken dönemlerinde kosma, hizli yürüme veya merdiven çikma gibi eforlarda ortaya çikarken, hastaligin ilerlemesi ile istirahatta dahi nefes darligi olusur. Genellikle öksürük, balgam ve nefes darligi sikâyetleri 50 yasina dogru ciddi sekilde artis gösterir. Bütün bu yakinmalar kis aylarinda ve özellikle hava kirliliginin yogun oldugu dönemlerde ve gribal enfeksiyonlar sonrasinda çok artar. Sigara içen kisilerde bu sikâyetlerden bir veya birkaç tanesi ortaya çiktigi zaman hemen bir saglik kurulusuna basvurmak gerekir. Çünkü erken teshis ve sigaranin birakilmasi ile ancak bu ilerleyici ve akcigerleri sakat birakan hastaliktan kurtulmak mümkün olabilir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284