Kolesterolde sinir 190 oldu

GK kolesterol ilaci alinabilmesi için seviyeyi 160’tan 190’a yükseltme kararina eczaci ve doktorlar sert tepki gösterdi. Bu kararla vatandasin bu ilaçlara ulasmasinin daha da zorlasacagi belirtiliyor.SOSYAL Güvenlik Kurumu’nun (SGK), kolesterol ilaci alinabilmesi için seviyeyi 160’tan 190’a yükseltme kararina eczaci ve doktorlar sert tepki gösterdi. Tüm Eczaci Isverenler Sendikasi (TEIS), bu durumun ciddi saglik sorunlari yaratacagini belirtirken, Türk Tabipleri Birligi ise vatandasin artik sagliga daha fazla para harcayacagini bildirdi.

Kolesterolde sinir 190 oldu
65 yas üstü sarti
SGK, Saglik Uygulama Tebligi’nde (SUT) yaptigi degisiklikle, kolesterol hastalari için ilaca erisime sinirlandirma getirdi. Önceki gün yürürlüge giren uygulamaya göre daha önce ilaç kullanmayan kolesterol hastalari ihtiyaç halinde ilaçlarini ancak uzman hekim raporuna göre alabilecek. Ancak söz konusu raporu alabilmesi için de hastanin bir hafta arayla iki defa tahlil yaptirmasi, kolesterol degerinin yapilan iki tahlilde de 190‘in üzerinde olmasi gerekiyor. Böylece SGK yaptigi degisiklikle daha önce 160 olan siniri 190’a çikarmis oldu. Hastanin kolesterolünün 190’in altinda olmasi durumunda ise ancak ailesinde yüksek tansiyon ve erken kalp hastaliklarinin olmasi veya 65 yas üstü olmasi sarti aranacak.
Daha fazla katki payi
Türk Tabipleri Baskani Özdemir Aktan, SGK harcamalarinda ciddi açik bulundugunu, bu nedenle de ilaçtan kisintiya gidildigini söyledi. Aktan, “Bu paket daha da daralacak. SGK yeni bir genelge yayinladi. Tamamlayici Saglik Sigortasi adi altinda bir sigorta çikardi. Buna göre hastalar sagliga erisim için daha fazla katki ve katilim payi ödeyecekler. Aksi halde sikinti yasayacaklar” dedi.
Saglik sorunlari olusacak
TEIS Genel Baskani Nurten Saydan ise 190 degerinin çok yüksek oldugunu belirterek, sunlari söyledi: “6 Agustos öncesi rapor almis hastalarin ilaci almalarinda herhangi bir sorun yok. 6 Agustos’tan itibaren kolesterol düsürücü ilaç kullanmasi gereken hastalar bu uygulamadan magduriyet yasayacak. Zira SGK son degisiklikle vatandasin kolesterolü risk seviyesini geçmeden ilacini ödemeyecek.”
Risk seviyesini asmasi hastaliklara yol açar
HASTANIN ilaç kullanabilmesi için LDL degerinin 190 mg/dL üstü olmasi gerektigini vurgulayan Nurten Saydan, “LDL sonucu 190 çikmaz ise hastanin ailesinde hastalik var mi diye bakilacak. Yani kurumun belirledigi üç risk faktörü sorgulanacak. Ancak bilinmelidir ki, kolesterolün risk seviyesini asmasi ciddi kalp damar sorunlarina neden olmakta, damar duvarinda biriken ve damar sertligine neden olan kolesterol koroner kalp hastaligi kalp krizi, inme ve dolasim hastaliklarinaneden olabilmektedir.”
Kaynak: Hürriyet.Com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284