Konya UMKE’den Gerçegini Aratmayan Tatbikat

Konya Saglik Müdürlügü bünyesinde gönüllü saglik çalisanlarinin olusturdugu Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Sille Baraji Gölet’inde yapilan tatbikatta kayaliklardan düsen yarali kadini nefes kesen bir operasyonla kurtardi.

Konya UMKE’den Gerçegini Aratmayan Tatbikat
Konya Saglik Müdürlügü bünyesinde gönüllü saglik çalisanlarinin olusturdugu UMKE’nin “Göller Bölgesi Konya Egitim ve Tatbikat Kampi” Selçuklu ilçesi Sille Baraji Gölet’inde kuruldu. 4 gün sürecek egitim ve tatbikat kampina Konya’nin yani sira Aksaray ve Karaman illerinden 90 saglik çalisani katildi. Egitim ve tatbikat çalismalari kapsaminda UMKE görevlileri tarafindan senaryo geregi kurtarma operasyonu gerçeklestirildi. Kayaliklardan düsen yarali bir kadinin oldugu anons edilmesi üzerine olay yerine UMKE sevk edildi. Olay yerine gelen saglik görevlileri çukura inerek önce yaralinin durumunu kontrol etti. Gerçek olaymis gibi yarali kadina müdahale eden saglik görevlileri, yaraliya ilk müdahaleyi çukurda yapti. Müdahalenin ardindan sedyeye alinarak güvenlik kemeriyle sabitlenen yarali, görevliler tarafindan çukurdan çikarildi. Arazinin engebeli olusu nedeniyle çalismalarini dikkatlice sürdüren saglik çalisanlari, yarali kadini çagirdiklari ambulansa kadar tasidi.
Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nin Saglik Bakanligi bünyesinde 2004 yilinda kuruldugunu belirten Konya UMKE Il Sorumlusu Sahin Akkas, “Su an 81 ilde aktif olarak görev yapmaktayiz. Bizler saglik personelleriyiz. Ekstra UMKE’de görev yapiyoruz. Yurt içi, yurt disi birçok dogal afette görev yaptik. Pakistan, Sudan, en son Van depremi ve su anda Suriye’deki olaylar nedeniyle Sanliurfa ve Kilis’te sahra hastanelerinde görev yapiyoruz. Bugün burada 4 günlük bir kampa basladik. Konya, Karaman ve Aksaray UMKE görevlileri yaklasik 90 kisiden olusan bir grupla 4 gün dogada arama-kurtarma, enkaz kurtarma, ip sistemleriyle kurtarma üzerine çalismalar yapacagiz” dedi.
Senaryo geregi yapilan kurtarma operasyonu hakkinda bilgi de veren Akkas, “Az önceki kurtarmada bir vatandasimiz dogada yürüyüs yaparken bir çukura düstü. 112’ye bilgisi geldi ve UMKE ekipleri hemen alarma geçti. Genel vücut travmasi vardi. Beyin travmasi vardi. Gerekli müdahaleleri yapildi. Sabitlendi ve ambulansla hastaneye sevk edildi” diye konustu.
“MESLEGIMI SEVIYORUM, GÖREVIME ASIGIM”
Senaryo geregi yarali rolünü oynayan Buket Sonkaya, “Çok güzel rollerini oynadilar. Bende ayak uydurmaya çalistim. Umarim istedikleri gibi olmustur. Elimden geldigi kadar yardimci olmaya çalistim. Görevimiz zora düsen insanlara yardimci olmak. Hepimiz gönüllü saglikçilariz” dedi.
Yarali kurtarma operasyonunda ekip içinde yer alan Eda Çukur da, “Biz UMKE’de gönüllü olarak çaliyoruz. Gerçekten bu ise gönül verdik. Çok büyük keyif aliyoruz ayni zamanda. Tatbikat yaparak, deprem, sel gibi felaketlerde kendimizi gelistiriyoruz. Insanlara yardim etmekten büyük keyif aliyorum. Özellikle yardima muhtaç insanlara yardim etmeyi seviyorum. Meslegimi seviyorum, görevime asigim” seklinde konustu.
UMKE’nin her seyden önce gönül isi oldugunu ifade eden Aysegül Ördek ise, “Gönüllü olmadan olmaz kesinlikle. Biz gönül verdik. Gerçekten birçok zorluklar yasiyoruz. Birçok zorlu sartlardan geçiyoruz. Ama gönüllü oldugumuz için o zorlu sartlar bize zor gelmiyor. En son bunu Van depreminde yasadik. Orada o zorluklarla karsilastik. Ama biz haz duyduk çalisirken, birilerine yardim ederken. Iyi ki de UMKE’ciyiz” dedi.
Ekipte yer alan Orhan Gerçeker de, “Tüm arkadaslarimin dedigi gibi biz basta gönüllüyüz. UMKE’yi isteyen çoktur ama herkese nasip olmuyor. Belli bir zamanlarda açilan egitimlerle seçiliyoruz. Seçkin bir grubumuz var tüm Türkiye olarak. Hem Türkiye’de hem yurt disinda duruma göre görev aliyoruz. Bizden yardim isteyen herkese yardim elini uzatiyoruz” diye konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284