Mantar Zehirlenme Vakaları Arttı

Karaman Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Refik Olmaz bahar aylarında yağışların bol olması nedeniyle doğadaki mantarların artmasıyla birlikte bölgemizde mantar zehirlenmeleri nedeniyle hastaneye başvuru sayısındaki artışa dikkat çekti.

Mantar Zehirlenme Vakaları Arttı

Nefroloji Uzmanı Dr. Refik Olmaz son zamanlarda mantar zehirlenmelerinden dolayı hastaneye başvuran hasta sayısında artış olduğunu belirterek sadece mart, nisan ve mayıs ayının başında 12 kişinin mantar zehirlenmesi teşhisiyle tedavi altına alındığını bunlardan 2 kişinin hayati tehlikesi nedeniyle üniversite hastanesine sevk edildiğini ifade etti.

Uzm. Dr. Olmaz doğada yaklaşık 5 bin kadar mantar türünün bulunduğunu, bu mantar türlerinin yaklaşık 100’ünün insan sağlığı için sakıncalı olduğunu ve zehirli olanlar arasında 10-15 tanesinin ölümcül zehirlenmelere yol açtığını açıkladı. Zehirlenmenin mantarın nasıl pişirildiği veya neyle yendiği ile ilişkili olmadığını dikte ederek “zehirlenmelerin ciddiyetini mantarın türü ve ne kadar yendiği etkiler. “ dedi.

Nefrolog Refik Olmaz mantar zehirlenmelerine karşı halkımızı uyarırken mantar zehirlenmesinde ortaya çıkan belirtileri de aktardı.

“Mantardaki zehirli maddeye bağlı olarak, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesinden 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Özellikle belirtilerin geç ortaya çıkması ölümcül bir zehirlenme olabileceğini düşündürtür. Yendikten 2 saat sonra belirtiler ortaya çıkan zehirlenmelerde; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir. Yendikten 6 saat sonra belirtiler ortaya çıkan zehirlenmelerde ise bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı, ilerleyen dönemlerde karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler ortaya çıkabilir ve sonuçta koma ve ölümle sonuçlanabilir. Mantar yiyen bir kişide bu belirtilerden bir veya bir kaçının görülmesi durumunda mutlaka zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.”

Mantar zehirlenmelerinin tedavisinin genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yönelik yapıldığını belirten Refik Olmaz “ Kesin bir tedavisi yoktur, destek tedavisi yapılmaktadır. Tüm destek tedavilerine rağmen bazen ölümle sonuçlanabilen vakalar olabilmektedir. Mantar zehirlenmesinden kaçınmak için kültür mantarı tüketmek en güvenli yoldur. Vatandaşlarımız doğada buldukları mantarların şekline ve rengine aldanmamalı ve yememelidir.” Şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284