Özel Selçuklu Hastanesi’nden Karaman’a Saglik Hizmetinde Bir Ilk

Özel Karaman Selçuklu Hastanesi ESWL (Tas Kirma ) cihazi ile Karaman ve bölgesindeki böbrek tasi hastalarini tedavi ediyor.

Özel Selçuklu Hastanesi’nden Karaman’a Saglik Hizmetinde Bir Ilk

Opr. Dr. Osman Tükel nezaretinde böbreginde tas olan hastalarin ameliyat gerektirmeden tasi kirarak idrar yoluyla atilmasini sagliyor.
BÖBREK TASLARINDA ESWL TEDAVISI
Böbrek taslarinda ESWL tedavisi kullanilarak 2.5-3 cm kadar büyüklüge ulasan taslar tedavi edilmektedir. ESWL tedavisi ses dalgasi(sok dalgasi) kullanilarak taslarin ufak parçalara ayrilmasidir. Ufak parçalara ayrilan böbrek taslari bu sekilde kanalda (üreterde) takilmadan idrar kesesine inmekte ve iseme ile vücut disina atilmaktadir.
ESWL TEDAVISI NASIL YAPILMAKTADIR?
ESWL tedavisi sirasinda hasta cihazin masasina arka üstü yatmaktadir, cihazin içi su dolu balonu hastanin böbrek bölgesine temas etmektedir. Cihazin ekraninda tas görüntülenir ve sok dalgalarinin gidecegi nokta olarak tasin tam üzeri hedeflenir. ESWL tedavisinin baslamasiyla su dolu balon içerisinde olusturulan ses(sok) dalgalari vücuda herhangi bir zarar vermeden geçerek tasin tam üzerinde hedefe çarpar. Çarpmanin etkisi ve tas yüzeyinde olusturdugu kuvvet ile tas ufak parçalara ayrilmakta ve böbregin ürettigi idrar ile kanaldan asagiya dogru itilmektedir. ESWL tedavisinin tasi parçalamak yaninda, tas parçalarini hareketlendirmek gibi de etkisi bulunmaktadir.
ESWL TEDAVISINE NEDEN GEREK DUYULMAKTADIR?
ESWL tedavisi uygulanmasinin en önemli nedeni böbrekte kendiliginden düsemeyecek derecede büyük tasin veya taslarin (2.5-3.cm) bulunmasidir. Bu derecede büyük taslar genellikle agri yapmakla beraber, bazen de hastayi rahatsiz etmeyecek derecede çok hafif agri veya tamamen agrisiz olabilmektedir. Ancak büyük böbrek taslarinin çogu böbregin idrar pasajini engellemekte ve böbregin çalismasini azaltmakta ve bir süre sonra tamamen durdurabilmektedir(fonksiyone etmeyen böbrek). Idrar pasajini tamamen engelleyen üreter taslari da bazen ESWL tedavisine baslanilmadan böbrege geri itilerek kanalin açik kalmasi saglanmakta ve ESWL tedavisinin etkinligi artmaktadir.
ESWL TEDAVISININ AVANTAJLARI NELERDIR?
Hastaneye yatis gerektirmeyen bir tedavi olmasi
Uygun kalitede cihaz ve gereken tibbi donanimda gerçeklestirildigi takdirde yüksek basari orani
Dokuyu veya organi kesme, yaralama vb risklerinin bulunmamasi
Tekrarlanabilir bir tedavi yöntemi olmasi
Genel anestezi gerektirmemesi
ESWL TEDAVISI KIMLERE YAPILMAMALIDIR?
Gebelikte yapilmasi uygun olmamaktadir. Ses dalgalarinin fetuse olasi yan etkileri bulunabilmektedir.
Siddetli böbrek iltihabi durumlari
Ciddi kanama bozuklugu olan durumlar
Böbrek kanseri ve ciddi böbrek sekil bozuklugu olan durumlar.
ESWL TEDAVISI SONRASI NELER BEKLENMELIDIR?
ESWL tedavi sonrasi idrar kanli veya koyu renkte gelebilmektedir. Ertesi gün itibariyle günlük normal aktivitelere devam etmek gerekmektedir. Kirilan parçalarin dökülebilmesi için bol miktarda sivi tüketilmesi (3-4lt) faydalidir.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284