Randevuya Gitmeyen Yanacak

Merkezi Hastane Randevu Sistemi`nden randevu almayi basaran hastalarin yüzde 20`si randevusuna gitmeyince gizli hastane kuyrugu olustu, hastaneler bos kaldi.

Randevuya Gitmeyen Yanacak
Saglikta Dönüsüm Programi çerçevesinde pilot uygulamasi 2009'da baslayan ve 26 Mart 2012'den itibaren de tüm Türkiye'de hayata geçen Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) bu kez de randevu aldigi halde randevusuna gitmeyen hastalar nedeniyle sorun yasaniyor. Yalnizca 13 milyon nüfuslu Istanbul'da yaz dönemi olmasi nedeniyle 15-20 bin kisi randevu aldigi halde hastaneye gitmiyor. Bu nedenle MHRS'ne basvuran hastalarin yalnizca yüzde 70'i randevu alabiliyor. Randevu alanlarin da yüzde 50'si hastaneye giderken yüzde 20'si de hastaneye gitmedigi gibi randevusunu da ertelemiyor. Bu, hastanelerin hastasiz, gerçek hastalarin da doktorsuz kalmasina yol açti. Ayrica Kamu hastaneleri randevusuz hasta kabul ederek bu açigi gidermeye çalisirken bu kez de hastane koridorlarinda eski dönemlerdeki gibi hasta kuyruklari olusmaya ve 'geç geldin, erken geldin' tartismalari yasanmaya baslandi.
BASKA RANDEVU ALAMAYACAK
Soruna çözüm arayan Saglik Bakanligi yetkilileri önce, 'randevusuna gitmeyen hastaya ceza sistemi' getirmeyi planladi ancak hayata geçmedi. Hastane yöneticilerinin, poliklinik sayisini arttirip randevu süresinin kisaltilmasinin dogru olacagi yönde görüs bildirdigi ögrenildi. Sorunun bir kisminin, MHRS ile randevu alan hastalarin, randevu süresini uzun bulmasi ve aldigi randevuyu iptal etmeden farkli bir hastaneden randevu almasindan kaynaklandigini tespit eden Bakanlik, simdi de randevusunu iptal etmeyen vatandasa ayni bransta baska bir hastaneden randevu almasini önleyen yeni bir sistem getirmeye hazirlaniyor. Randevu alip da hiç randevusuna gitmeyen vatandaslar için de bilinç olusturulmaya çalisilacak.
Kaynak: Habertürk

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284