Ruh Sağlığı Ele Alındı

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı günü etkinlikleri Vali Fahri Meral’in eşi Zehra Meral’in katılımı ile başladı.

Ruh Sağlığı Ele Alındı

Karaman Devlet Hastanesinde Toplum Ruh Sağlığı Merkezi ekibi tarafından düzenlenen etkinlikte Psikiyatri Uzmanı Dr. Hüseyin Şehit Burhan “Ruh Sağlığı ve Damgalama” konusunda seminer verdi.

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi hemşirelerinden Havva Yağcı, TRSM faaliyetleri ve hizmetleri ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. TRSM danışanları ise tecrübeleri ve şiirlerini paylaştılar. 

Konferans salonunda gerçekleşen seminere Zehra Meral Hanımefendi, İl Sağlık Müdürü Dr.Hasan Arslan, Halk Eğitim Müdürü Abdurrahman Koçak, Başhekim Dr.Osman Açıkgöz, hastane idarecileri, sağlık çalışanları katılırken Karaman genelinden ve üniversite öğrencilerinden de yoğun katılım gerçekleşti. Seminerle beraber TRSM hastalarının eserleri sergilendi, sergilenen eserler katılımcıların takdirini topladı. Daha sonra bir danışanın yaptığı dokuma Meral Hanımefendiye hediye edilerek etkinlik sonlandırıldı.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Hüseyin Şehit Burhan seminerde Damgalama konusuna dikkat çekti. “Damgalama; toplumun normalinden farklı sayılan kişilere yönelik aşağılayıcı ve önyargılı davranış olarak tanımlanabilir. Damgalanan kişiye gerçeğe dayanmaksızın, adını kötüye çıkaran ve utanç verici özellikler yüklenir. Damgalama ile ilgili yapılan araştırmalarda toplumun genel olarak ruhsal bozukluklara karşı olumsuz bakış açısına sahip olduğu ve ruhsal bozukluğu olan kişilere yönelik ayrımcı ve damgalayıcı tutum gösterdiği belirlenmiştir. Yapılan bir çalışmada, ruhsal bozukluğu olan kişileri; toplumun (%61), işverenin (%36), ruh sağlığı çalışanlarının (%20), aile üyelerinin (%19), arkadaşlarının (%14) ve eşlerinin (%11) damgaladığı belirlenmiştir. Damgalama ile mücadelede en iyi ve basit yol damgalamaya maruz kalan kişilerle temas ve onların tecrübelerini anlamaya çaba göstermedir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284