Saglikta Avuç Içi Kimlik Belirleme Uygulamasi Karaman`da Basladi

SOSYAL Güvenlik Kurumu’nun saglik alanindaki suistimalleri önlemek için hazirladigi ’Avuç içi damar izi sistemiyle biyometrik kimlik dogrulama sistemi’ içinde ilimizin de bulundugu 20 ilde uygulamaya baslandi. Yeni sistemle doktorun hastayi görmeden ilaç yazmasi dönemi de sona ermis olacak.

Saglikta Avuç Içi Kimlik Belirleme Uygulamasi Karaman`da Basladi
Avuç içi damar izi sistemiyle biyometrik kimlik dogrulama sistemiyle ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yapilan açiklamada, saglik hizmeti almak için basvuran kisilerin kimlik dogrulamalarinin, nüfus cüzdani, sürücü belgesi, pasaport veya evlilik cüzdani ile yapildigi ancak bu yöntemlerde bazi sorunlarin ve suistimallerin yasandigi ifade edilerek söyle denildi:
 ”Hizmet sunumunda vatandaslarin kimliginin geleneksel yöntemler ile dogru olarak saptanamamasinin getirdigi sorunlarin önlenmesi amaciyla, genel saglik sigortalilarinin, saglik hizmet sunucularina saglik hizmeti almak amaciyla müracaatlarinda, nüfus cüzdani, sürücü belgesi, evlenme cüzdani, pasaport veya verilmis ise kurum saglik karti belgelerinden biri ile kimlik tespiti ve biyometrik yöntemlerle kimlik dogrulamasi yapmalari zorunlu hale getirilmistir. Ayrica kimlik tespiti, biyometrik kayit islemi veya biyometrik kimlik dogrulama islemini usulüne uygun yapmayan ve bu nedenle bir baska kisiye saglik hizmeti sunulmasi nedeniyle kurumun zarara ugramasina sebebiyet veren saglik hizmeti sunucularindan ödenen tutarin geri alinacagi hüküm altina alinmistir.”
 Açiklamada, genel saglik sigortalisi olan kisilerin, T.C. kimlik numarasi bulunan nüfus cüzdani, sürücü belgesi, pasaport veya evlilik cüzdaniyla saglik hizmeti almak amaciyla saglik hizmeti sunucusuna basvurularinda avuç içi damar izi sistemine ilk kayit isleminin saglik hizmet sunucusu tarafindan yapilacagi, ilk kayit islemi tamamlanan genel saglik sigortalisinin saglik hizmeti sunucuna yapacagi basvuruda MEDULA takip numarasi alinmasi islemi öncesinde saglik hizmeti sunucusu tarafindan sag veya sol eline ait avuç içi damar izi sistemi ile biyometrik kimlik dogrulamasinin yapilacagi kaydedildi.
YENI SISTEMIN BASLADIGI ILLER
Agri, Amasya, Bartin, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çankiri, Igdir, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kilis, Mardin, Mus, Nevsehir, Nigde, Sinop, Sirnak ve Yozgat illerinde saglik kuruluslarinda avuçiçi damar izi sistemiyle biyometrik kimlik dogrulamasi uygulamasina baslandi. Diger 61 ilde ise uygulamaya 15 Kasim’da baslanacak. Yeni sistemle biyometrik kimlik dogrulamasi yapilmayan kisi saglik kurulusunda muayene olamayacak ve ilacini alamayacak. Böylece doktorlarin hastayi görmeden ilaç yazma dönemi de son bulmus olacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284