Sok Dalga Tedavi Cihazi 82. Yil Hastanesinde

Omuz sikismasi, Kaslardaki agrili tetik noktalar, kronik tendon zorlanmalari ve kaynamasi gecikmis kiriklarda kullanilan ESTW sok dalga tedavi cihazi 82. Yil Devlet Hastanesi Fizik Tedavi bölümüne kazandirildi.

 Sok Dalga Tedavi Cihazi 82. Yil Hastanesinde

Fizik tedavi ünitesinde kullanilacak olan cihazin isleviyle ilgili olarak Kamu Hastaneleri Birligi Genel Sekreterligi’nden yapilan açiklamada, “ESWT, vücut disinda olusturulan sok (basinç) dalgalarinin çelik basli bir aplikatör yardimi ile vücudun istenilen bölgesine odaklanmasina dayanan, girisimsel olmayan yeni bir tedavi seklidir. Agrisiz olan ve anestezi gerektirmeyen bu uygulamada; hastalar ayaktan tedavi alarak seanslardan sonra günlük islerine devam edebilirler. Hizli ve olumlu sonuç alan hastalar için bu tedavi yöntemi ulasilabilir olmakla birlikte ekonomik bir tedavi yöntemi saglamaktadir. ESWT tedavisi; hamilelerde, kanserli hastalarda ve kalp pili bulunanlarda, henüz gelisimi tamamlanmamis kemiklerde, bas- boyun ve sinirlere yakin bölgelere kesinlikle uygulanmamaktadir. ESWT tedavisinin uygulama alanlari sunlardir. Epin Calcanei (Topuk Dikeni): Uzun süre ayakta kalanlarda, osteoporozlu hastalarda, bazi romatizmal hastaliklarda, yüksek topuklu ayakkabi giyenlerde ve uzun süreli yürüyüs yapanlarda, Tenisçi Dirsegi ve Golfçü Dirsegi: Daha çok amatör tenisçilerde sik görüldügü için bu isim verilmis olmakla birlikte, tenisçi dirsegi kavanoz kapagi açma, agir çanta tasima, tornavida kullanimi gibi zorlayici ve tekrarlayici el bilegi, ön kol ve dirsek hareketleri sonucu görülmektedir.  El bilegini asagi hareket ettiren kas grubunun tekrarlayan zorlanmalari sonucunda golfçü dirsegi adi verilen tablo olusur. Tenisçi dirsegine göre daha seyrek görülür. Kalsifik Omuz Tendiniti (Omuz Agrisi): Genellikle orta yaslarda sik görülen, omuz ve çevresindeki tendonlarin herhangi birine kalsiyum depozitlerinin birikmesi ile olusan yangi nedeniyle olusan omuz agrisi ve hareket kisitliliginda, Trochanter Bursit: Kalça eklemi çevresindeki bursa adi verilen kesenin inflamasyonudur. Uzun süre ayakta kalmak gibi zorlanmalar ya da travmalar sonucu gelisir. ESWT tedavisinin yumusak doku seanslarinda uygulama süresi yaklasik 5- 20 dakikadir. Ortalama 3 seans yapilir ve 3-5 gün ara ile yapilan toplam 3 seans sonrasinda yüksek oranda iyilik hali olup, 4-6 hafta içerisinde agri ve sikayetler büyük oranda ortadan kalkarak hastalarimizin yasam kaliteleri artmaktadir” dendi.

Eswt cihaziyla basari oraninin kaynamayan kiriklarda yüzde 80, omuz kireçlenmesinde yüzde 80, tenisçi dirseginde yüzde 70 ve topuk dikeninde ise yüzde 85 ve üzerinde basari saglandigi belirtildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284