Yaşlılık Dönemindeki Unutkanlıklar “Alzheimer” Habercisi Olabilir!

Karaman İl Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Arslan, ‘21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’ münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

Yaşlılık Dönemindeki Unutkanlıklar “Alzheimer” Habercisi Olabilir!

Sayın Arslan, mesajında, Türkiye ve dünya nüfusunun giderek yaşlandığını, Türkiye’de 65 yaş üstü nüfus orasnı %8,5 iken Karaman ilimizde 10,2’dir.Yaşlı nüfusu arttıkça alzheimer gibi yaşlılık hastalıkları görülme oranı artmaktadır. Bu nedenle demans'ın (bunama) en yaygın sebebi olan Alzheimer hastalığının önem taşıdığını aktardı. 21 Eylül tarihinin hastalığa dikkat çekmek adına, Dünya Alzheimer Günü olarak kabul edildiğini hatırlatan Arslan, “Alzheimer; hafıza ve konuşmayı etkileyen, unutkanlıkla kendini gösteren, günlük yaşamın gerektirdiklerini uygulayamama gibi sorunlara yol açan, geri dönüşümü olmayan ve ilerleyen bir hastalıktır. Alzheimer hastalığının kesin nedeni bilinmemekle birlikte kalıtsal faktörler, beyin hücrelerinin ölümü, beyin hücrelerindeki sinirsel iletimin bozulması, çeşitli zehirli maddeler hastalığın ortaya çıkmasında rol oynamaktadır. Alzheimer hastalığı, sıklıkla 65 yaşın üzerindeki kadın ve erkeklerde görülmekle beraber kadınlarda görülme oranı biraz daha yüksektir” dedi.

"Alzheimer hastalığı günlük hayatı etkileyecek kadar unutkanlık ortaya çıkartıyor"

Arslan, “Günlük işleri yapamama, tarihleri ve bilinen yolları hatırlayamama, insanları suçlama, sık kullanılan eşyaları yanlış yere koyma, sorumluluktan kaçma, basit kelimeleri bulmada, pratik düşünmede, yargı ve karar vermede güçlük çekme, ruh hali, davranış ve karakterde değişiklikler gibi belirtilerle seyretmektedir. Alzheimer hastalığının tedavisi, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve hasta üzerindeki bedensel, ruhsal ve sosyal olumsuz etkilerini azaltarak, hastanın yaşam kalitesini artırmaya yöneliktir. Hastanın bakımdan sorumlu aile bireylerinin, hastanın cesaret ve özgüven duygusunu desteklemesi ve hislerini paylaşmasının önem taşıdığına dikkat çekti.

Her unutkanlığın Alzheimer belirtisi olmadığına vurgu yapan Arslan, açıklamasına şöyle devam etti: "Hastanın sağlığına ve beslenmesine dikkat edilmesi, uğraşları ve sosyal etkinlikleri konusunda desteklenmesi, yapılacak işleri için mümkünse not almasının sağlanması, hastalık ilerlemeden hastanın ilerideki bakım durumunun görüşülmesi, çevresel tehlikelerden ve kazalardan korumaya yönelik gereken önlemlerin alınması da hastalığın olumsuzluklarını azaltan ve aile bireylerine düşen sorumluluklar arasında yer almaktadır. Her unutkanlık Alzheimer hastalığı belirtisi değildir. Ancak yukarıdaki belirtilerden bir veya birkaçı varsa sağlık kuruluşuna başvurulması önem taşımaktadır” dedi.

Alzheimer önlemek için aşağıdaki şu yollar uygulanabilir ;

*Damar sertliğine neden olan yüksek tansiyon, şeker, kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı gibi nedenler var ise bunları ortadan kaldırın.

*Düzenli egzersiz yapın. Özellikle düzenli yürüyüş yapanlarda unutkanlık ve demansın gelişme riskinin    daha düşük olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir.

*Sosyal ilişkilerde bulunun ve aktif olun. Bu ayrıca stres, depresyon anksiyete gibi diğer risk faktörlerinin azaltılması için de önemlidir.

*Düzenli ve dengeli beslenin.

*Stresten uzak durun.

*Zevkle yapabileceğiniz uğraşılar bulun ve yapın. Varsa hobilerinizi devam ettirin.

*Düzenli uyuyun.

*Sigara içiyorsanız bırakın.

*Hafızayı geliştirme aktiviteleri

*Bulmaca, Sudoku çözmek

*Scrabble gibi strateji gerektiren oyunlardan oynamak

*Bol miktarda gazete, dergi okumak, sevdiğiniz türden kitap okumak

*Müzik aleti çalmak,

*Yabancı dil öğrenmek gibi yeni hobiler ve uğraşılar edinmek, bunları öğrenmek için uğraşmak

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284