Sarıveliler’de Hastane Yangını

Sarıveliler ilçemizdeki devlet hastanesi 29 Aralık 2018 tarihinde çatı katında yapılan tadilat nedeniyle, akşama doğru, kaynak makinesinden çıkan bir kıvılcımın neden olduğu hastane yangınında; yangın Sarıveliler, Göktepe, Başyayla, Güneyyurt, Ermenek ve Konya belediyelerinin itfaiyelerinin gayreti ile üç dört saat gibi bir zamanda kontrol altına alınıp söndürüldüğünde hastane kullanılamaz hâle geldi. Yangının tek teselli yönü, bir ölüm vakasının olmaması. Olay şimdi yargıya intikal etmiş durumda, biz geçmişten günümüze yörede iş yapan müteahhitlerle ilgili yörede oluşan olumsuzlukları ve yöre halkının çektiği çileyi kısaca değineceğiz. Hastane yangınına neden olanlarla ilgili kesin karar, yargıdan sonar anlaşılacaktır.
Olamaz böyle bir şey, ihmal, tedbirsizlik, öngörüsüzlük, beceriksizlik, ne derseniz deyiniz. Kabul edilemez! Hastalara ve halka, görevli personele yazık, bu kışta kıyamette çile üstüne çile!
Daha önce defalarca yazdık, yöremizde müteahhit adı altında iş alıp yapanların çoğu aldıkları işleri başarı ile bitirememiş, yarım bırakmış, eksik yapmış, bitirdikten sonra sorunlar ile yöre halkını ve belediyelerimizi baş başa bırakmışlardır. Öncelikle iş yapan müteahhidin şunu bilmesi gerekmez mi? Çatıda kaynak yapılırken çıkan kıvılcımlar nedeni ile yangın çıkma olasılığının çok yüksek olduğunu düz inşaat işçisi bile kolaylıkla anlar ve önlem alır. Öyle anlıyoruz ki çatının tadilatında kaynak makinesi çalıştırılırken muhtemel yangına karşı gerekli önlem alınmamış. Şimdi hastane kullanılamaz hâlde, görevli personel, hastalar, yöre insanı bu kışta kıyamette mağdur olmuş ve onca devlet hazinesinden zar zor sağlanan kaynaklar heder olmuştur.
Bir değil, beş değil, o kadar çok defolu iş yapıldı ki yörede, İş bilmeyen, en basit kriterleri dikkate almayan bu müteahhitlere kim iş veriyor? Karaman’da ihaleyi verenler bu konuda ne düşünüyor? Taşeli Yöresi siyasetçileri, Karaman milletvekilleri, Karaman Daire müdürleri ve son olayda Sağlık Müdürlüğü bu konuda ne düşünüyor? Neden müteahhit seçimine dikkat etmiyorlar? Vergi veren bir vatandaş ve bir yöre aydını olarak bunları sormak, sorgulamak benim hakkım olsa gerek.
Biz bu tür yetersiz, dikkatsiz, olumsuz icraatları yazdığımızda, bazı kolay para kazanan hazımsız zenginlerin ve toplum katında kimlik arayışı içinde olan sözde iş adamlarının da öfkesini üzerimize çekeceğimizi biliyoruz. Taşeli Yöresi’nde, şartname dışı iş yapmaya yönelen ve şartnameye uymayan müteahhitlerle belediyelerimizin iş konusunda sıkıntı çektikleri biliniyor. Bu konuda meraklı okuyucular, 21.06.2016 tarihli “Defolu İş Yapan Müteahhitler” yazımızı okuyarak bir fikir edinebilirler.
Sonuç olarak temennimiz odur ki, hastane en kısa zamanda şartları olgunlaştırılarak, ilkbahar başlangıcında derhal onarıma başlansın, her alanda, müteahhit seçimlerine de dikkat edilsin.
Ehliyetsiz ellerde, ehliyetsiz yöneticilerle vatandaşın vergilerinden sağlanan paraları kimsenin çarçur etmeye hakkı olamaz. İhaleyi verenlerin bu konuda çok titiz davranması yaşamsal bir görev olduğu hiç akıldan çıkmayacak kadar önem taşır. İnşallah 2019 yılında kötü haberlerden çok, iyi haberlerin yorumunu yaparız. Saygılarımla. 
Hasan ŞİMŞEK - 09.01.2019
 

YORUM EKLE

banner284