ŞEKER FABRİKALARI VE PANKO BİRLİK BİLDİRİSİ

Bizim Taşeli Yöresi için kömür ocakları ekonomik anlamda ne ise, şeker fabrikaları da bulundukları iller için öyle bir anlam ifade ediyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ülkemizdeki 14 şeker fabrikasını özelleştirmek için çalışmalar yapıyor. Yakında ihaleye çıkacak olan fabrikalar, Afyon, Alpullu, Bor, Burdur, Çorum, Elbistan, Erzincan, Erzurum Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Muş, Turhal ve Yozgat şeker fabrikaları.

Geç olmakla birlikte PANKOBİRLİK’in başkanı bizim Karaman milletvekili Sayın Recep KONUK’un ”Şeker Fabrikalarının Özelleştirilmesi ile İlgili Yaptığı Basın Toplantısı “ ülke genelinde büyük yankı yaptı.

Sayın KONUK, özelleştirmeye karşı değil, özelleştirilerek kişilere ya da şirketlere satışına karşı. İhale şartnamesinde fabrikaları alanlarda beş yıl çalıştırma/işletme mecburiyeti var. Sonrası yok, belirisiz, çalıştırmaya bilir. Fabrika arsalarının yerlerine başka tesisi de kurabilirler, bir engel yok. Diğer bir kaygısı bir fabrika alanından başka bir fabrika alanına pancarı işleme için gönderilmesi. Üreticiyi buna mecbur etmesi. Örneğin Burdur’daki şeker üreticilerine pancarını getir biz Afyon’daki fabrikada işleyeceğiz diyebilme olasılığı şartnamede var. Bu da pancar üreticisine nakliye ve zaman yönünden çok büyük bir maliyet kaybı olacağı şeklinde.

Sayın Recep KONUK’un satılacak olan fabrikalarla ilgili bir de önerisi var. O da mevcut satılacak olan fabrikaları “işletme devri yöntemiyle çiftçi kuruluşlarına devri” önerisi var. Olabilir mi olur! Yeter ki kıymet biçilen paraları bulup alabilmeleri…

Bu basın bildirisinin en büyük yansıması geçmişte satılan SÜMERBANK, TEKEL, Et Balık Kurumu , Süt Endüstrisi gibi kurumların özelleştirilmek suretiyle bitirilip yok olması. Bugün İstanbul Bakırköy sahilinden Kazlıçeşme’ye doğru giderken 2 kilometrelik sahilde biten ve bitmek üzere olan devasa binaların yerinde geçmişte, SÜMERBANK, ÇİMENTO FAB. ET BALIK KURUMU, TANK BAKIM FAB. Vardı. Ülke genelindeki SEKA, SÜMERBANK fabrika arazilerini hatırlayalım. İşte Sayın KONUK’un basın toplantısının geçmişte özelleştirilip bugün bitirilen, yok edilen bu kurumları gündeme taşımış olması ve yeni hatalara düşülme endişesini taşımasıdır.

Benim kişisel kaygılarım da, şeker fabrikalarının kapatılması ile ikinci bir yan ürün olan malasın- küspe/posanın fabrikaların yok olması ile olmayacağı yani üretilmeyeceğidir. Samanın dış ülkelerden satın alındığı söylemlerinin olduğu şu yıllarda özellikle süt ve et hayancılığı için önemli bir besin maddesi olan malasın da; fabrikaların kapatılması ile üretilmeyeceği ve önemli bir hayvan besin maddesinden yok lacağıdır.

PANKOBİRLİK BAŞKANI olarak Sayın Recep KONUK’un pancar üreticilerinin sorunlarını geçmişi de hatırlatarak dile getirmesi sorumlu olduğu kadar yiğitçe bir davranış olduğunu da vurgulamakta yarar var. Çitçiler ayakta iken ve özelleştirmeye karşı çıkarken Ankara’daki ODA BAŞKANLARI bu konuda ne gibi bir çözüm üretiyorlar doğrusu merak konusu. Bildiğimiz şimdiye kadar Kamu iktisadi Teşekkülleri (KİT ) tarafından işletilip de özel kişi ve kuruluşlar geçen hiçbir kurumun ülkeye yararlı olduğunu söylemek çok güç. Satılmak zorunluluğu varsa mutlaka yöre çiftçilerine ve fabrika çalışanlar bir birlik oluşturularak değerinde verilmelidir. 26 Mart 2018. Hasan ŞİMŞEK

YORUM EKLE

banner284