Taraftar Olmak

Hani ünlü bir söz vardir; “taraf olmayan bertaraf olur” diye.
Doganin acimasiz kosullari, insanlari degil diger canlilari da taraf olmaya zorlar. Her canli kendi türdesinin yaninda yer alir. “Sürüden ayrilani kurt kapar” deyisine uygun davranislar sergiler.
Taraf olmak, kendisini öyle hissetmek, toplumsal süreçlerin olmazsa olmazlaridir. Birey kendisini ifade edebilecegi bir dernek, vakif, parti, sendika bulacak ve buralarda faaliyet yürütecek ve kendisinin var oldugunu hissedecektir.
Ülkeler ve toplumlar insanlarin bu tür taraf temelli faaliyetlerini destekler ve yasal kosullarini hazirlar; maddi ve manevi destegini kurumsal olarak saglar.
Gelismis toplumlarda insanlar taraftir ve de bunun her anlamda altyapisi vardir.
Taraftarlik ise; toplumsal süreçlerde asiri baglanma, tek dogru olarak görme egilimini temsil eder.
Dogru, güzel, iyi, hos gibi kabul görmüs pozitif degerlerin kendisinde toplandigina inanan kusursuz, mükemmel olani temsil eden; digerlerinin ise kötü, çirkin, kem ve tüm negatif degerleri tasidigina inan bir psikolojik yapilanmayi tarif eder taraftarlik.
Taraf olmak, toplumda huzurun ve güvenin teminati olurken taraftar olmak, çatismanin ve düsmanlasmanin fitilini atesler.
Futbol maçlarinda taraftar kitle, kinini, nefretini, düsmanligini karsi tarafa kusar. Taraftarlar yok etme psikolojisi ile birbirlerine saldirir, adeta tek güç olma savasi verirler.
 Diger alanlarda da taraftarlik ayni tarzda tavirlar sergiler. Kendisinden olmayan yok edilmelidir dürtüsüyle hareket eder.
Irklarda üstün irk mantigi ile hareket edilerek diger irklara yasam hakki taninmaz. Kendisini kutsayan bir taraftarlik her alanda tehlike saçar. Katliamlarin, soykirimlarin, linçlerin, ötekilestirmenin temelinde taraftarlik psikolojisi yatar.
Her sosyal gruplarin kendine özgü güzellikleri vardir.
Yüzde yüz kötülük ve de iyilikten söz edilemez.
Iyi futbolcular, iyi insanlar her takim ve grup içinde vardir.
Her irkin digerine göre üstün özellikleri vardir.
Doga farkli renkleri bir arada barindirmaktadir. Toplumsal yasamda öyledir.
Toptanci bir yaklasim taraftarligin bir sonucudur. Toplumsal süreçte tüm kötülüklerin atesleyicileridir.
Taraftarliktan uzak bir yasam tüm ülke insanin özlemidir.
YORUM EKLE

banner284