Ayrancı’da Doğrudan Ekim Tarla Günü Düzenlendi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın birlikte yürüttüğü, dış finansmanı Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından karşılanıp Konya-Karaman bölgesinde "Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Uygulamaları (SAY) Projesi" kapmasında proje sahasında bozulmuş alanların rehabilitasyonu, iklim dostu tarımsal uygulamalar ve sürdürülebilir arazi yönetimi uygulamaları ile çevresel yapının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor.

Ayrancı’da Doğrudan Ekim Tarla Günü Düzenlendi

Proje çalışmaları kapsamında Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü  (FAO) aracılığı ile Karaman merkez ilçe ve Ayrancı ilçesinde kullanılmak üzere; 4 adet mekanik doğrudan ekim mibzeri, 2 adet pnömatik doğrudan ekim mibzeri, 2 adet katı gübre dağıtım makinesi, 2 adet çayır biçme makinesi ve 2 adet 1 tonluk asılır tip pülverizatör alındı.

Proje çalışmalarında; mera alanlarının ıslahının sağlanması, tarımın temel yapı taşı olan toprağın korunması için anıza doğrudan ekim yöntemlerinin çiftçilere uygulamalı olarak gösterilmesi ve doğrudan ekimin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bu doğrultuda, Ayrancı ilçesinde bir tarla günü düzenlendi.

Ayrancılı çiftçi Hasan Sarı’ya ait 160 dekar büyüklüğündeki arazide düzenlenen tarla gününde FAO Temsilcisi Fatih Bozdemir ile mibzerleri üreten Brezilya’daki Vence Tudo firmasının teknik yetkilisi Luiz Henrique Thielke’nin de katılımı ile doğrudan anıza hububat ekimi yapıldı.

Tarla gününe Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İbrahim Erkol, Ayrancı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kamil Küçük, Karaman Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yücel Yaman, Ayrancı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Elvan, ve teknik personel katıldı.

Tarla gününde yaklaşık 160 dekar anız halindeki tarlaya doğrudan ekim mibzeri ile buğday ekimi gerçekleştirilerek, çiftçilerimize uygulamalı olarak gösterildi. Proje ile önümüzdeki yıllarda Karaman’da doğrudan anıza ekim yönteminin yaygınlaştırılarak çiftçilerin tarla hazırlığı, ekim gibi masraflarının asgari seviyeye indirilmesi ve daha ekonomik bir üretim yapmaları hedefleniyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284