Buzağı Kayıpları Kop İli Kırıkkale’de Masaya Yatırıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, KOP İdaresi ve Kalkınma Ajansları gibi kurumların bölge ve ülke kalkınması için son derece kritik kuruluşlar olduğunu belirterek, 2018 yılında Türkiye’nin Gıda ve Hayvancılık sektöründe büyük atılımlara şahit olacağını belirtti.

Buzağı Kayıpları Kop İli Kırıkkale’de Masaya Yatırıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kırıkkale Valiliği, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, KOP İdaresi Başkanlığı ve Kırıkkale Üniversitesinin işbirliğinde düzenlenen “Buzağı Kayıpları Sempozyumu” 21-22 Aralık 2017 tarihleri arasında Kırıkkale Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba’nın katılımı ile başlayan sempozyumda üreticiler ile sektör temsilcilerinin sorunları masaya yatırılarak KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP) ve diğer üniversitelerde görev yapan akademisyenlerin de katkıları ile yol haritası oluşturuldu.

“2018 Yılı, Türk Tarım ve Hayvancılığının Atılım Yılı Olacak”

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binalı Yıldırım’ın 2018 yılını ‘Gıda Tarım ve Hayvancılık’, ‘Buzağı Ölüm Oranlarının Düşürülmesi’ ve ‘Mera’ yılı olarak ilan ettiklerini söyleyen Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye’nin kalkınması için gerekli olan en önemli şeyin çalışmak olduğunu vurguladı.

Siyaseti, Bürokrasisi, Kalkınma Ajansları, KOP İdaresi Başkanlığı, sivil toplum örgütleri ve sektör oyuncuları olmadan, basın kuruluşları ve halk desteği olmadan gelişme ve kalkınmanın olmayacağına dikkat çeken Bakan Fakıbaba; “Bu bağlamda; saydığım bütün bu paydaşların birlikte hareket edeceği yeni Türkiye’nin 2018 yılında iyi neticeler alacağına inanıyorum. Ülkemizde buzağı ölüm oranlarını düşüreceğiz. Kararlı olmak çok önemli. Ne yapıp ne edip buzağı ölüm oranlarını düşüreceğiz. Bu doğrultuda, 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle hayvan sağlığını ilgilendiren tüm aşıları bedava yapıyoruz. Sahada görev yapan emektar veteriner arkadaşlarımızın emeklerini vereceğiz. Üretici ailelerimize koruyucu toplum hayvan hekimliği hizmetleri getirilecek. Üretici ailelerimiz bizim kontrolümüzde olacak. Ülkemizdeki insan nüfusunu anlık değişimlere rağmen tam olarak bilebiliyoruz, buna benzer şekilde hayvan varlığımızı da tam olarak bileceğiz. Her bir hayvanımızın nüfus cüzdanı olacak. Hepsinin hekimi olacak ve bu hekime zimmetli olacaklar. Yapılacak hizmetleri zamanı geldiğinde söylemek daha doğrusu olanıdır. Bu nedenle yapacaklarımızın çoğunu zamana bırakıyorum ancak 2018 yılı ülkemizin hayvan sağlığı açısından çok önemli bir yıl olacak. Başarılı olacağız, başarı sadece tarım ve hayvancılıkta et yemek gıda tüketmek değil. Üreticiye çok saygım var, onlar olmazsa biz olamayız. Aradaki tüccarımıza saygım var önemliler, ihracatçımıza saygım var önemliler ama 80 milyon insanımızda çok çok önemli. İnsanımızın maddi durumlarına göre gıda ürünlerini temin etmesini sağlamak bizim temel görevimiz” dedi.

“KOP İdaresi’nin Önceliği Arazi Toplulaştırması”

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi’nin kurucu başkanlığını da yapan TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Konya Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu konuşmasına KOP İdaresi’nin kuruluşu hakkında kısa bir bilgi vererek başladı.

İnsanların doyması için tarımın olmazsa olmaz olduğunu ifade eden Milletvekili Babaoğlu, bunun için de bir numaralı sorunun su olduğunu, suya ulaşmak için ise enerjiye ihtiyaç bulunduğunu belirterek, “Hayvan yemi için su, doğrudan gıda için su her şey için su. Bu nedenle KOP İdaresinin bir numaralı önceliği arazi toplulaştırmalarıdır. 2012 yılında bölge üniversitelerinin bir araya gelmesi ile kurulan KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği UNİKOP, bölge üniversitelerimizin akademik bilgi ve birikimini bir araya getirerek bölgemizin ve ülkemizin sorunlarına çözüm üretmesi bizim için çok kıymetli. Bu sempozyumda da akademik camiamızın göstereceği yol çözüm noktasında bize yol gösterecektir. Tarım Komisyonu olarak bizler de bu konudaki çalışmalarımızı sürdürerek; ülkemizin ve bölgemizin tarımı ve hayvancılığında önemli atılımlarda bulunmasına katkı sunmayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.

“Sorunları Çözmek İçin Dinlemek Gerek”

Kırıkkale Valisi M. İlker Haktankaçmaz, Kırıkkale’nin ev sahipliğini yaptığı bu sempozyumun çok önemli kazanımlara vesile olacağını belirterek; “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile KOP İdaremizin destekleri ile tarım ve hayvancılık alanında ilimizde çok değerli çalışmalar yürütülüyor. Sayın Bakanım, siz öncelikli olarak dinliyorsunuz, herkesi dinliyorsunuz. Toplantımızın ardından yapacağınız sektör toplantısında yerel sorunları yine dinleyeceksiniz. Sizler dinledikçe, istişare ettikçe ülkemiz için sorun olarak görülen problemler kendiliğinde çözüme kavuşacaktır. Sorunları birbirine benzeyen KOP Bölgesindeki akademisyenlerimiz, bakanlığımızın ilgili bürokratları ve buradaki üreticilerimiz sektör temsilcilerimiz iki gün sürecek sempozyumda yaşadıkları sorunlara çözüm önerilerini tartışacaklar ve belki de bir yöntem ortaya koyacaklar” şeklinde konuştu.

“Bölgenin Kalkınması İçin Desteklerimiz Devam Edecek”

KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı da, KOP Bölgesinde yapılan çalışmalar hakkında Bakan Fakıbaba ve katılımcılara bilgiler verdi. “Kalkınma Bakanlığımız öncülüğünde KOP İdaresi olarak Bölge tarımının geliştirilmesi ve üretimde katma değerin artırılması için bugüne kadar hayvancılık yatırımları da dâhil birçok alt yapı yatırımına finansal destek verdik ve bu desteklerimiz inşallah önümüzdeki dönemde de artarak devam edecektir” diyen Başkan Bostancı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“KOP Eylem Planında yer alan ‘KOP Hayvancılık Yatırımları Desteklemeleri’ hibe programı 2014 yılından itibaren bölgemizde uygulanmaya başlanmıştır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından yürütülen ve Kırıkkale ilimizin de 2017 itibarı ile dâhil olduğu bu desteklemeler ile hayvancılık işletmelerinin modern ahır ve ağıllara kavuşması ve sürülerin ıslah edilmesiyle verim ve kalitenin artırılması hedeflenmekte olup bu kapsamda KOP Bölgesi’ndeki hayvancılık yatırımlarına inşaatta yüzde 50, koç-teke alımında ise yüzde 80 oranında hibe desteği verilmektedir. KOP İdaresinin kendi bütçesi ile gerçekleştirdiği en geniş kapsamlı proje ise kısaca KOP KÖSİP olarak adlandırdığımız KOP Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programıdır. İl Özel İdareleri, Büyükşehir Belediyeleri ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerimiz ile yürüttüğümüz bu program kapsamında; şu ana kadar 560 milyon TL ödenek kullanılarak 652 adet gölet ve basınçlı sulama sistemi inşa edilmiş olup bu projeler ile 105 bin hektar alan sulamaya açılmıştır. Proje sahalarındaki çiftçilerimizin çilek, kiraz ve üzüm gibi katma değeri yüksek ürünlere yönlendirilmesi ile de gelir seviyelerinin 5-6 kata kadar artması sağlanmıştır. Bugün burada iki gün sürecek Buzağı Kayıpları Sempozyumu kapsamında hayvancılık sektörünün önemli sorunlarından biri farklı boyutları ile ele alınacak. Ülkemizde her yıl 450-500 bin buzağıyı ekonomiye kazandıramadan kaybetmekteyiz. Bu sayı hemen hemen ülkemizin bir yılda ithal ettiği hayvan sayısına ve tüm KOP Bölgesindeki toplam buzağı varlığına eş değerdir. Hayvancılık sektöründeki buzağı kayıplarının bazı Avrupa ülkelerindeki buzağı ölüm oranı olan yüzde 2 seviyelerine düşürülmesi; ülkemizin, kırmızı et darboğazını aşabilmesine önemli katkılar sağlayabilecek bir hedeftir. Bu hedef doğrultusunda Buzağı ölüm oranları ülkemiz ortalamasına yakın seyreden KOP Bölgesindeki buzağı kayıplarını azaltmak için 2018 yılı programı dâhilinde çeşitli projeler uygulayacağız.”

“İnsana ve Hayvana Hizmet Temel Görevimiz”

Sempozyumun ev sahipliğini yürüten Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız ise Kırıkkale Üniversitesinin Türkiye’nin büyük üniversitelerinden birisi olduğunu hatırlatarak; “Bizim üniversite olarak üç temel fonksiyonumuz var. Birincisi eğitim ve öğretim, ikincisi araştırma ve geliştirme, üçüncüsü ise topluma hizmet uygulamalarına öncülük etmek. İnsan sağlığı alanında; Tıp, Diş Hekimliği, Sağlık Bilimleri Fakültelerimiz ve Sağlık Meslek Yüksek Okulumuzla Kırıkkale ve bölgemize çok kaliteli sağlık hizmetleri sunuyoruz. KOP İdaresi, Üniversitemiz ve Tarım İl Müdürlüğümüz ile birlikte yürüttüğümüz ‘Buzağı Kayıpları Sempozyumu’na ev sahipliği yaptığımız Veterinerlik Fakültemizle ise yine bölgenin hayvan sağlığına hizmeti ön plana çıkarıyoruz. Kırıkkale her ne kadar sanayi kenti olarak bilinse de aslında tarım kentidir. Bu potansiyelimizi etkin bir şekilde değerlendirerek yüksek verim almak hepimizin temel görevleri arasındadır” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284