Elmayi Nisan Ayinda Don Vurdu

Karaman Ziraat Odasi Baskani Recep Muglu, Nisan ayinda yasanan don nedeniyle elma bahçelerinde ciddi oranda zarar görüldügünü söyledi.

 Elmayi Nisan Ayinda Don Vurdu

Dondan zarar gören elma bahçeleri ile pancar ekili tarlalarda incelemelerde bulunan Ziraat Odasi Baskani Recep Muglu, "Karaman'da 23-24 Nisan günlerinde hava sicakligi -6 ile -8 dereceye kadar düsmesiyle birlikte çiçek açan elma basta olmak üzere tüm meyve agaçlarini don vurdu" dedi.

Muglu, dondan dolayi olusan zararin tespiti için Ziraat Odasi ve Il Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü ekiplerince çalisma yapildigini belirterek, “Zirai don olayindan sonra yapilan arazi kontrolünde elma, bahçesindeki dondan kaynaklanan üreticilerimizin bahçelerinde pembe gonca döneminde veya bu döneme yakin olan bahçelerde yüzde 70-80 civari zarar olacagi tahmin edilmektedir. Zarar tespit çalismasinin tamamlanmasinin ardindan Tarim Bakanligimiza bunu rapor halinde sunacagiz. Geçtigimiz yilda don nedeniyle elma rekoltesi bir hayli düsüktü, bu yilda ayni olacak. Çiftçilerimizin bir hayli borcu var. Bununla ilgili bir çalisma yapmamiz gerekiyor. Çiftçinin borçlari ertelensin diyoruz ama bu da çare olmuyor. Çünkü faiz katlanarak artiyor. Buna farkli bir destek verilmelidir. Bölgemizde don elmanin yani sira pancari da vurmus durumdadir. Ama bizim için elma daha önemlidir. Pancari tekrar ekeriz. Ancak elmayi tekrar kurtaramayiz” diye konustu.
Bahçesindeki tüm elmalari don vuran çiftçi Ömer Yildirim, "Bu yil Nisan aylarinin son günlerinde asiri soguklar oldu. Bu soguktan dolayi benim bahçemin neredeyse tamamina yakinini da çiçek açan elma agaçlarini don vurdu. Bu konuda hükümetimiz tarafindan magduriyetimizin giderilmesini bekliyoruz" seklinde konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284