Kapali Sebeke Sulama Projesinin Açilisi Yapildi

Ilimize bagli Akçasehir beldesinde Akçasehir Sulama Kooperatifi tarafindan yaptirilan Yeralti Sistem Kapali Sebeke Sulama Projesi`nin açilisi düzenlenen törenle yapildi.

 Kapali Sebeke Sulama Projesinin Açilisi Yapildi

Törene, Vali Murat Koca, Milletvekilleri Lütfü Elvan ve Mevlüt Akgün, Garnizon Komutani Jandarma Albay Mustafa Akis, Il Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez ile kooperatif üyeleri ve vatandaslar katildi. Kuyudan ilk suyun akitilmasinin ardindan Akçasehir Sulama Kooperatifi Baskani Mevlüt Saribas, kooperatif çalismalari hakkinda protokol üyelerine bilgiler verdi. Akçasehir Belediye Baskani Saban Atçeken ise, kapali sebeke sulama sisteminin Akçasehir’e ve Karaman’a hayirli ugurlu olmasi dileklerinde bulunarak, “Bu projenin Türkiye’de gerçeklestirilen ilk projelerden birisi oldugunu söyledi. Atçeken, kapali sisteme geçisin ayni zamanda modern tarima geçisin de bir baslangici oldugunu sözlerine ekledi.

Milletvekili Mevlüt Akgün de, bugün gerçeklestirilen açilisin Akçasehir’e, tarim altyapisina, sulamaya ve Akçasehir ekonomisine katkida bulunmasini temenni ederek, bu bölgenin Karapinar havzasindan sonra Türkiye’nin en az yagis alan bölgesi olduguna dikkat çekti. Mevsimlerin kurak geçmesi ve yagis azligi nedeniyle yeralti sularinin zamanla çekilmesi, bölge halkinin yasami ve üretim sartlarini zorlastirdigini ifade eden Akgün, bölgede gittikçe azalan su varligini Göksu Projesi gibi disaridan getirilecek su ile zenginlestirme çalismalarinin devam ettigini, diger yandan da bu çalismalar devam ederken bölgedeki açik sulamalarin mutlaka kapali sebeke sisteme tasima suretiyle sudan tasarruf edilmesi gerektigini söyledi.
Milletvekili Lütfü Elvan ise yaptigi konusmada, bölgenin en önemli sorunu olan kurakliga dikkat çekerek, “Tarihte Mezopotamya’nin verimli topraklarindan ve bu topraklardan elde edilen ürünlerden örnekler vererek, bu bölgenin günümüzde çöllestigini ve bu bölgeyi tekrar canlandirmaya çalistiklarini söyledi. Karaman'dan Konya'nin Karapinar ilçesine kadar olan bölgenin çöllestigini ve gelecek nesiller için bir risk tasidigini ifade eden Elvan, bu riskleri ortadan kaldirmak için bölgeyi canli, yagis alan ve yemyesil bir bölgeye dönüstürebilmek için çalistiklarini, kooperatiflerin son yillarda basarili çalismalar yürüterek, bu bölgede kapali sistem oraninin arttigini ve vahsi sulama sisteminin düstügünü sözlerine ekledi.
Vali Murat Koca da yaptigi konusmada sunlari kaydetti: "Bilindigi gibi su, insanlarin temel ihtiyaci olmasinin yani sira, baska ekonomik faaliyetlere kaynaklik etmesi ve bu hususlarin devami için hayati bir kaynaktir. Dolayisiyla su kaynaklarinin gelistirilmesi, ekonomik üretkenlik ve sosyal hayata dogrudan katki yapmaktadir. Sürdürülebilir, kalkinma politikasi dogrultusunda su kaynaklarini tasarruflu kullanma bilincini yerel, bölgesel ve ulusal ve uluslararasi düzeyde gelistirilmesi önem kazanmaktadir. Dünyada su kaynaklarinin azaldigi günümüzde halkimizin da su tüketimi konusunda çok dikkatli olmasi ve gerekli hassasiyeti göstermesi gerekir. Unutulmamalidir ki insanlarin ihtiyaçlari sinirsiz, su kaynaklari sinirlidir."
Dünyada ve Türkiye’de gerçeklesen yillik yagis miktarlari hakkinda istatistik bilgiler de veren Vali Koca, "Karaman en az yagis olan bölgelerden biridir. Yagislarin az olmasi nedeniyle bu bereketli topraklarda israfin önüne geçmek için modern sulama sistemlerine geçilmesi bir mecburiyettir. Sulamada maliyetlerin düsürülmesi için alternatif enerji kaynaklarini öne çikarmak zorundayiz. Yeralti su seviyeleri düstükçe sulari yeryüzüne çikarmak için harcanan enerji miktari da artmakta. Böylece tarimsal girdilerde de artis olmaktadir. Kapali sebeke sulama sistemlerinde su ve enerji tasarrufu yaninda is gücünde de tasarruf saglanmaktadir. Bu bakimdan daha az su tüketimi ile daha çok ürün elde edilmesi saglanabilecektir" diye konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284