Karaman Kuru Fasulye Ekiminde Türkiye’de 2. Sirada

Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, beslenmedeki öneminin yani sira topragin biyolojik ve fiziksel yapisinin iyilestirilmesine sagladigi katki da dikkate alindiginda baklagil ekim alanlarinin artirilmasi gerektigini belirterek, “Kurak ve yari kurak alanlarda nohut ve mercimegin, sulu alanlarda ise fasulyenin ekim nöbetine girmesi, gerek birim alanda elde edilen verimin artirilmasi, gerekse nadas alanlarinin azaltilmasi açisindan önemlidir” dedi.

Karaman Kuru Fasulye Ekiminde Türkiye’de 2. Sirada

Bayraktar, nohutta Mersin, Antalya ve Kirsehir, yesil mercimekte Çorum, Ankara ve Yozgat, kirmizi mercimekte Sanliurfa, Diyarbakir ve Mardin, kuru fasulyede ise Konya, Karaman ve Nigde’nin ilk üçü olusturdugu bilgisini verdi.
Semsi Bayraktar, yaptigi açiklamada, yag orani düsük, karbonhidrat orani yüksek ve besleyici, beslenmede bitkisel proteinin ana kaynagini olusturan kuru baklagillerin dünyadaki 2 milyardan fazla insan için protein kaynagi oldugunu belirtti.
Türkiye’de baklagil üretiminin ülke geneline yayilmis olmakla beraber, Güneydogu Anadolu, Iç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’nin üretimin en yogun oldugu bölgeler oldugunu vurgulayan Bayraktar, su bilgileri verdi:
“Genel olarak; kirmizi mercimek Güneydogu Anadolu bölgesinde, yesil mercimek, Iç Anadolu Bölgesinde, bakla Ege ve Güney Marmara Bölgesi’nde, nohut ve kuru fasulye ise birçok bölgemizde yetismektedir. Türkiye baklagil üretiminde yüzde 44’lük payla nohut ilk sirada yer almaktadir. Ülkemizde baslica üretimi yapilan illerimiz sirasiyla Mersin, Antalya, Kirsehir, Yozgat, Karaman, Konya, Usak, Kütahya, Adiyaman, Çorum, Balikesir, Ankara illerimizdir. Bu illerimizin toplam nohut üretimimizde aldiklari pay yüzde 61,5’dir. Toplam baklagil üretiminden yüzde 17 pay alan kuru fasulye ülkemizin hemen hemen bütün bölgelerinde yetistirilmektedir. En fazla üretim yapilan illerimiz Konya, Karaman, Nigde, Erzincan, Nevsehir, Kahramanmaras, Aksaray, Balikesir’dir. Adi geçen illerimizin toplam kuru fasulye üretimimizden aldiklari pay yüzde 71,5’dir.”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284