Karaman Sakayik Çiçegi Yetistiriciliginde Ilk Olacak

Vali Murat Koca, Suduragi Kasabasinda Sakayik Çiçegi yetistiricisi gurbetçi önder çiftçi Gürsel Çaglar’i kabul etti.

Karaman Sakayik Çiçegi Yetistiriciliginde Ilk Olacak

Valilik makaminda gerçeklesen ziyarete sakayik çiçegi yetistiricisi önder çiftçimiz Gürsel Çaglar katildi.
Çiftçi Gürsel Çaglar, sakayik çiçegiyle ilgili verdigi bilgide, “Alternatif bir ürün olarak yetistirilmesi düsünülen ve farkli mozaikleri bulunan sakayik çiçeginin sogugu sevmesi ve ayni zamanda çok su isteyen bir bitki olmamasi nedeniyle ilimizin iklim sartlari bu çiçegin yetistiriciligi için çok uygun oldugu görülmüstür. Konya’nin Çumra ilçesinde yetistirilen lale gibi sakayik çiçeginin de Avrupa ülkelerine ihraç edilmesi hedeflenirken ayni zamanda Sakayik çiçeginin ekilis alani ve yetistiricilik yapacak olan çiftçi sayisinin artirilmasi, ilimizin bitkisel ürün çesitliligi açisindan büyük önem arz etmektedir. Ilimiz için farkli ve alternatif bir ürün olarak dikkat çeken sakayik yetistiriciligi konusu ile ilgili olarak Ilimiz Merkeze bagli Suduragi Kasabasindan olan ve Hollanda’da yasayan ve çiçekçilikle ugrasan Gürsel Çaglar isimli vatandasimiz deneme amaçli 2014 yilinda, Suduragi Kasabasinda sakayik çiçegi yetistirmistir. Önder girisimcimiz, Hollanda’dan ithal ederek getirdigi sakayik çiçegi yumrularinin dikimini 25 Ocak 2015 Pazar günü, yaklasik bes dekarlik bir alanda yapmistir. Bitkinin iklim sartlari, toprak yapisi analiz edilerek, bu bölgenin de karasal iklimde olmasi dolayisiyla sakayik çiçegi yetistiriciligine uygun oldugu yapilan çalismalar neticesinde ortaya çikmistir” dedi.
Ayni zamanda, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkezi tarafindan kültüre alinan ve Toroslar’da 'ayigülü' olarak da bilinen sakayik bitkisi Expo 2016’da A1 kategorisinde botanik dalinda 'Çiçek ve Çocuk' temasiyla bin 200 hektara yakin bir alanda düzenlenecek Expo 2016 Antalya'nin sembol çiçegi olup, 23 Nisan 2016 tarihinde açilisi yapilacak ve alti ay sürecek dev organizasyon için Expo 2016 Antalya’da sergilenecek.
Valilik makaminda yapilan bilgi alisverisinde, Karaman’da özellikle tarimda kullanilan sulama suyunun çok önemli oldugu, dolayisiyla sakayik çiçegi yetistiriciliginde daha az su kullaniminin olmasi, hem Karaman’daki yer alti sularinin daha tasarruflu bir sekilde kullanilmasina, hem de milli ekonomiye katki saglayacagi vurgulandi.
Önder çiftçi sakayik çiçegi yumrularini ithal etmesinden çiçeklerin ekilmesine kadar olan her asama Vali Murat Koca tarafindan bizzat takip edildi. Bu konuyla ilgili olarak önder çiftçi, iki defa Valilik Makaminda bilgi alisverisinde bulundu.
Görüsmelerin devaminda Vali Koca, “Sakayik çiçeginin sogugu sevmesi ve Karaman’daki iklim sartlarina uygunlugu özellikle az su ihtiyacinin olmasi yer alti sularinin daha tasarruflu kullanilmasi anlamana geldigi ifade etti. Karaman’daki gurbetçilerimizin Avrupa ülkelerinde görmüs oldugu farkli meslek bilgilerini ve tecrübelerini memleketlerinde uygulamalari hem bölge hem de ülke ekonomisine fayda saglayacaktir. Yine, sakayik çiçeginin Avrupa ülkelerine ihraç edilmesi basta hedef olmali. Bitkinin ekilis alani ve yetistiricilik yapacak olan çiftçi sayisinin artirilmasi Karaman’in bitki ürün çesitliligi açisindan büyük önem arz etmektedir. Bu baglamda, Karaman için farkli bir ürün olarak dikkat çeken sakayik çiçegi yetistiriciligini yakindan takip ediyoruz. Bu konuda önder çiftçimize çalismalarinda kolayliklar diliyor, Karaman’daki çiftçilerimize de örnek olmasini ve Valilik olarak da her türlü destegi vermeye haziriz. Bu ürünün Karaman ve çiftçilerimiz için bol kazançlar getirmesini ve hayirli olmasini diliyorum” dedi.
Valilik Makaminda gerçeklestirilen bilgi alisverisindeki görüsme, önder sakayik yetistiricisi çiftçimiz Gürsel Çaglar’in Vali Sayin Murat Koca’ya sakayik çiçegi tohumu hediye etmesi ve hatira fotografi çekilmesiyle son buldu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284