Karaman’da Biçerdöver Denetimi

Karaman’da Il Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü ile Karaman Ziraat Odasi, arpa ve bugday hasadinda dane kaybinin önlenmesi amaciyla biçerdöver denetimine çikti.

Karaman’da Biçerdöver Denetimi

Hububatta dane kaybini önlemek için Yollarbasi köyündeki bugday tarlasinda yapilan denetim sirasinda konusan Il Gida, Tarim ve Hayvancilik Il Müdürü Ahmet Hasim Keskin, 2015 yilinin hububat açisindan oldukça verimli bir yil oldugunu söyledi. Karaman’in ilkbahar döneminde yüksek yagis aldigini kaydeden Keskin, “Üreticimiz önceki yillarda 2 veya 3 kez sulama yaparak bu bugdayi elde edebilecekken, bu yil bir sulamayla elde ettigini ögrenmis olduk. Suanda da hasat dönemi basladi. 2 hafta, 3 hafta önce arpada baslayan hasat su anda bugdayda devam ediyor. Ekiplerimiz Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi Karaman Il Müdürlügü olarak sürekli arazide kontrolleri yapiyor. Yüzde 2 üstündeki dane kayiplarimiz idari islem gerektiriyor. Suana kadar, üreticilerimizin kullandiklari kendi makineleri ve diger kiralik makinelerde de henüz böyle bir olumsuzluga rastlamadik. Bu da söyle yorumlanabilir: Hasat konusundaki bilincimiz uzun yillardir makine hasadi gerçeklestiriyor olmamiz hasebiyle gelismis durumda” dedi.
Hububat rekoltesinin önceki yillara göre daha fazla olacagini ifade eden Karaman Ziraat Odasi Baskani Recep Muglu da, hububat rekoltesinin Türkiye genelinde 22 ila 23 milyon ton civarinda olacagini açikladi. Arpa ve bugdayda kaybedilen danenin binde 5 oldugunu dile getiren Muglu, “Kayiplarimizin az olmasi hem ürünümüzün bol olmasina, hem de milli ekonomimize katki saglayacak. Gerçekten ürünlerimiz çok verimli ve çok güzel. Tarim Il Müdürlügümüzün ve bizlerin de yapmis oldugu bu tür denetimlerin bundan sonra da Tarim Il Müdürlügümüzle devam etmesini de istiyorum. Burada beraber çalisiyoruz. Çiftçilerimizden özellikle aniz yakmamalarini istiyoruz. Bunu yaktigimiz zaman topraktaki hasar büyük oluyor, organik maddelerin tamamini kaybediyoruz” seklinde konustu.
Hububatta dane kaybini önlemek için yapilan denetlemelerin iyi bir uygulama oldugunu ifade eden biçerdöver sahipleri ise, “Hasat sonrasinda dane kaybinin en aza indirilmesi verim artisinda önemli bir faktördür. Biçerimizin kislik bakimlarini yapiyoruz. Bakim yapilan biçerlerde dane kaybi az olur. Kaliteli güzel bir sekilde biçim yapilir. Bakim yapilmayan biçerlerde dane kaybi olur. Hasat zarar görür” diye konustular.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284