Karaman’da Kapari Ekimi Yayginlasiyor

Halk arasinda, kebere, gebere, deve dikeni, gevil, bubu gibi degisik isimlerle anilan kapari özellikle Akdeniz iklimi özelliklerini tasiyan yerlerde dogal olarak yetisiyor. Çalimsi yapida, dikenli, dik veya yatik olarak büyüyen kapari bitkisi kiraç ve taslik alanlarda da gelisebiliyor.

Karaman’da Kapari Ekimi Yayginlasiyor

Ilimizde Suduragi ve Alaçati köyleri meralarinda ve Göksu Havzasinda rastlanilan Karaman eko tipi Kapari, kurakliga dayanikli bir bitki olup, kiraç ve kurak alanlarda dogal olarak yetisiyor. Çok yillik bir bitki olan kaparinin kökleri topragin 40 metre derinlerine kadar gidebiliyor. Bu yapisi nedeniyle özellikle egimli yerlerde erozyon kontrolünde de kullanilabiliyor. Kapari bitkisinin çiçek tomurcuklari gida sanayinde kullanilirken gerek salamura, gerekse konserve olarak islenen bu tomurcuklar ihraç ürünlerimiz arasinda yer aliyor. Özellikle Akdeniz iklimi gösteren bütün bölgelerde yayilis gösteren bitki, ilimiz Suduragi Beldesi ve Alaçati köyleri meralarinda dogal olarak kurak ve kötü kosullara çok iyi adapte olabildi.
Insan sagligi için birçok faydasi olan kaparinin asil degerlendirilme sahasi tomurcuklarinin gida olarak kullanilmasindan kaynaklaniyor. Yeterli ve dengeli beslenmede vitamin ve mineral maddeler açisindan ilk akla gelebilecek bitkilerden birisi olan, Türkiye'de tüketimi yaygin olmayan, kaparinin çiçek tomurcuklari mineral maddece de oldukça zengin bir bitki
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284