Karaman’da Yetisen Bugday Zararli Element Içermiyor

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Fen Bilimleri Enstitüsünde yapilan arastirmada Karaman’da yetistirilen bugdaylarin kursun ve kadmiyum gibi zararli elementleri içermedigi saptandi.

 Karaman’da Yetisen Bugday Zararli Element Içermiyor

Danismanligini KMÜ Kamil Özdag Fen Fakültesi Kimya Bölümü Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aysel Çimen’in yaptigi arastirmayi yüksek lisans tezi olarak Kimya Anabilim Dali Fizikokimya Programi ögrencisi Ferhat Cem Armutlu yürüttü. KMÜ Bilimsel Arastirma Projeleri Komisyonu tarafindan desteklenen arastirmada, Karaman-Konya yolu, Organize Sanayi yolu ve Karaman’a bagli bazi köylerden toplanan bugday mahsülleri detayli olarak incelendi. Çalismalar sonucunda toplanan bugdaylardan hazirlanan tam bugday unu ve elenmis bugday unu numunelerinde kursun ve kadmiyum gibi zararli elementlere rastlanmazken, gözlemlenen bakir ve çinko oranlarinin ise insan sagligini bozacak limitlerin çok altinda oldugu tespit edildi.

VERILERIN TEMIZ OLMASI KARAMAN EKONOMISI IÇIN ÖNEMLI
Arastirma sonuçlarina göre yapilan degerlendirmede gida sanayiinde siklikla kullanilan bugday unu ile bugday mamüllerinin içerisinde yer alan ve agir metal olarak tanimlanabilecek bu metallerin risk sinirindan uzak olmasinin Karaman ekonomisi için çok önemli oldugu vurgulandi. Sonuçlarin güven verici düzeyde kalmasinin ise bölgede çevre kirliligi olusturabilecek ‘agir sanayi’ bulunmamasindan kaynaklandigi ifade edildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284