KGTÜ, Teknolojik Tarıma Öncülük Ediyor

 (İHA) - Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ) üretimde verim artışı sağlayacak, kar oranını artıracak, çiftçilerin işlerini kolaylaştıracak ve sektörün teknoloji kullanımını yaygınlaştıracak olan ‘Tarım 4,0’ ile ilgili çalıştay düzenledi.

KGTÜ, Teknolojik Tarıma Öncülük Ediyor

Bilim insanı ve sektör temsilcilerinin fikir alışverişinde bulunduğu çalıştayda, Tarım 4.0 konusunda atılması gereken adımlar ve Türkiye’nin bu alandaki konumu konuşuldu.

Çalıştay, KGTÜ Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş’ün açılış konuşmasıyla başladı. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin temel misyonlarından olan tarım alanındaki verimliliğini artırmak ve ‘Tarım 4.0’ uygulamalarının yaygınlaştırılması için bu organizasyonun düzenlendiğini belirten Çökmüş, KGTÜ’nün tarıma öncülük edecek çalışmalara imza attığını ifade etti. Bir ülke için tarımın çok önemli olduğunu vurgulayan KGTÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mikdat Çakır da kamunun planlamayı çok güzel yapması gerektiğini belirterek tarım ve gıdada etkin olmayan ülkelerin bağımsızlıktan bahsedemeyeceğini kaydetti.

“Bilim insanları ve sektör temsilcileri tarım 4.0’ı anlattı”

Çalıştayda, ION Academy Kurucusu Ali Rıza Ersoy, ‘’Endüstri 4.0’dan Tarım 4.0’a’’,

Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Soyuer "Endüstri 4.0: Fırsatlar ve Riskler’’, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Dördüncü Sanayi Devrimi Daire Başkanı Hülya Öztoprak Yılmaz Kamunun Çalışmaları, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Ali Dayıoğlu "Tarım 4.0: Akıllı Tarım”, Deloitte Danışmanlık Kıdemli Müdürü Aysun Özen Tacer "Tarımda Uçtan Uca İnovasyon: Tarımda Değer Zinciri Bağlamında Güncel Trend ve Örnekler'', TarSens, Tarımsal Sensör Sistemleri Kurucu & CEO’su Celil Serhan Tezcan, ‘’Tarım 4.0: Hassas Tarım Sürecinde Yapay Zekânın Yeri ve Tarımın Farklı Platformlarda Geleceği'', Toros Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Zeren, ''Tarım 4,0 Bağlamında Toplum 5.0'' başlıklı sunum yaptılar. Değerlendirme oturumlarının da yapıldığı çalıştayın sonunda bir bildiri yayınlandı.

Yeni kararlar alındı

Bildiriye göre; 1- Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi öncülüğünde Tarım 4,0 Mükemmeliyet Merkezi Kurulmasına, 2- Konya’da bir Tarım 4,0 Zirvesi Düzenlenmesine, 3- Konya ve Karaman illerini kapsayacak bir Gıda ve Tarım Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulması için ön hazırlık çalışması yapılmasına, 4- Tarım 4,0’a Yönelik Ortak Projelerin Yapılmasına, 5- Tarım 4,0 Start-Up’larını Destekleme ve Görünürlüğünü/Yatırım Yapılabilirliğini Artırmak amacıyla çalışma başlatılmasına karar verildi.

Konya Şeker Merkez Kampüsünde gerçekleştirilen programa, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mikdat Çakır, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkan Vekilleri Ali Konukseven ve Yılmaz Bademli, AB Holding ve iştiraklerinden yetkililer, kamu ve özel sektörden konuyla ilgili çalışmalar yürüten uzmanlar ve akademisyenler katıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284