Konya Şeker Önce Bayramlaştı, Sonra Pancar Alım Kampanyasını Açtı

Konya Şeker’in 2016-2017 yılı Pancar Alım Kampanyası bu yıl bayramlaşma ile birlikte Çumra Şeker Kampüsünde gerçekleştirildi.

Konya Şeker Önce Bayramlaştı, Sonra Pancar Alım Kampanyasını Açtı
Üreticilerle birlikte çalışanların da katıldığı bayramlaşma ve kampanya açılış törenine AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk da katıldı.
Çumra Şeker Kampüsü’nde pancar alım merkezinde üreticilerle, çalışanların bir arada kutladığı bayramlaşma ve kampanya açılış töreni AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk’un üreticilerle kurum çalışanlarının bayramlarını tek tek kutlaması ile başladı. Törene Çumra Kaymakamı Uğur Kalkar, Garnizon Komutanı Halil İşler, Çumra Belediye Başkanı Dr. Mehmet Oğuz, Çumra Emniyet Müdür Vekili Yılmaz Özdemir ile Çumra Müftüsü Bekir Yücel ve mahalle muhtarları da katıldı.
Bayramlaşmanın tamamlanmasıyla birlikte saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, bu yıl farklı iki ayrı heyecanı aynı günde yaşadıklarını belirtti. Kurban Bayramı kutlaması ile pancar alım kampanyasının açılışını üreticilerle ve çalışanlarla birlikte yaptıklarını ifade eden Başkan Konuk, “birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz günlerde birlik ve beraberliğin en güzel örneğini bugün Konya Şeker’in Çumra Kampüsü’nde üreticilerimizle ve çalışanlarımızla birlikte yaşıyoruz. Bugün burada iki bayramı birlikte kutluyoruz” dedi.
Konya Şeker’in üreticilerle birlikte bir destan yazdığını ve ülke ekonomisinin gelişimine Konya üreticisinin büyük katkısı olduğunu anlatan AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, “Size çok net bir örnek vermek istiyorum. Dünyanın en kaliteli şeker pancarı Konya’da üretiliyor. 60 yıldır Konya çiftçisi pancar ekiyor. 60 yıldır da biz bu pancarı alıp işliyoruz. O pancardan ürettiğimiz şekeri de daha 6-7 yıl öncesine kadar çuvallara, kamyonlara, doldurup ekseriyetini sanayiye geri kalanını da perakendeciye gönderiyorduk” dediği konuşmasında şunları söyledi;
“O şeker bir mamul ürünün içine girip tekrar Konya’ya geliyordu, başka başka illere hatta yurtdışına gidiyordu. Yani süreci biz başlatıyorduk, aslan payı başkalarında kalıyordu. Niçin? Çünkü o şekeri, kekin, gofretin, bisküvinin, fındık kremasının içine başkaları sokuyordu. Biz sadece kristal şekerin geliriyle iktifa ediyorduk. Bunu sadece Konya Şeker için söylemiyorum. Konya için söylüyorum. Konya’ya daha az kaynak giriyordu. Mesela biz bugün aynı şekilde devam etseydik, yani iki şeker fabrikasının kristal şeker üretimiyle yetinip, o şekeri sıvı şeker yapmasaydık, o şekeri kekin, bisküvinin, gofretin, fındık kremasının içine katmasaydık, o şekerin melasından biyoetanol, sıvı organik gübre, sıvı karbondioksit üretmeseydik, pancar münavebesindeki patatesi dondurulmuş parmak patates haline getirip Konya dışına katma değerli mamul ürün olarak pazarlamasaydık, ayçiçeğini Konya’nın ürün desenine dâhil etmeseydik ya da Panplast’ı kurup il bazında en çok sulama ekipmanı kullanılan Konya’da sulama boruları üretmeseydik Konya Şeker’in Konya dışına ihraç ettiği tek kalem ürün kristal şekerden ibaret olacaktı. Bizim ürettiğimiz yaklaşık 450.000 ton şekerin yine yaklaşık 40.000 tonunu Konyalı hemşehrilerimiz ve Konya sanayisi kullanacak geri kalanını il dışına satacak ve Konya ekonomisine yaklaşık 1.215.000.000 TL civarında bir kaynak girişi sağlayabilecektik. O’nun da zaten önemli bir kısmı mamul ürün yani çikolata, gofret, bisküvi bedeli olarak, sulama borusu parası olarak yine geldiği gibi dışarıya gidecekti. Konya’da üretilen ve Konya’dan çıkış fiyatı 2,68 lira olan şekere mamul ürün içine girince 2-3 kat bedel ödememizden bahsetmiyorum bile.”
HEDEFLERİMİZİ HEP YÜKSEK TUTTUK-
Başkan Konuk, Konya Şeker’in gerçekleştirdiği yatırımlar sayesinde üreticilere olan katkısının yanında bölge ve ülke ekonomisine de çok büyük katkılar verdiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Bizim 2015 yılı için toplam ciromuz 6.842.000.000 TL olarak gerçekleşmiştir. 2016 yılı toplam ciro hedefimiz ise 8.505.000.000 TL olarak ön görülmektedir. 2016 yılı için ön görülen bu ciro içinde şekerden başlayarak, çikolata, yoğurt, süt, peynir, salam sosis, sucuk, sulama borusu, yem, yani ürettiğimiz tüm ürünler dâhil olmak üzere il merkezi, ilçeleri, kasaba ve köyleriyle Konya içi satışımız 900.000.000 TL’dir. Ülkemizdeki diğer iller ve yurt dışına satışlarımız ise yaklaşık 5.942.000.000 TL’dir.
Biz o şekeri sadece şeker olarak satmayacağımız, Konya çiftçisinin ürettiği patatesi katma değerli hale getirebileceğimiz, ayçiçeğini, mısırı işleyebileceğimiz, üstelik de bu üretim prosesi sırasında çıkan yan ürünleri ve atıkları nihai ürün haline getireceğimiz yatırımları yaptığımız için Konya’ya her yıl yaklaşık 6 milyar lira yani aşağı yukarı 2,3 milyar dolar kaynak girişine aracılık ediyoruz.”
Son 18 yılda 2’si küresel olmak üzere 3 büyük ekonomik kriz yaşandığını ve Konya Şeker’in bu büyük krizlerin üçünden de büyüyerek çıktığını vurgulayan Başkan Konuk, Konya Şeker’in son 16 yılda bir tane olan tesis sayısını 41’e çıkardığını ve İstanbul Sanayi Odası’nın her yıl gerçekleştirdiği Türkiye’nin en büyük dev şirketleri sıralamasında 37.sıraya yükseldiğini söyledi. Konuşmasında Konya Şeker’in yatırımlara devam ettiğini vurgulayan Başkan Konuk, Bozkır Sarıoğlan’da Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Tesisi, Karapınar’da Bulgur Tesisi ile Çumra Kampüsü’nde Un Tesisi’nin önümüzdeki günlerde üretime başlayacağı müjdesini de verdi.
Konya Şeker’in üretenlerin, çalışanların ve yönetenlerin birlikte el ele verdiği ve ortak aklı kullanarak büyümesini sürdürdüğünü, bugün 60 ülkeye ihracat yaptığını, arpada, mısırda, ayçiçeğinde ise piyasada oluşan dip fiyatın üstünde rakamlarla ürün alarak piyasada üretici lehine fiyat regülasyonu görevini de yaptığını ve üreticileri hem doğrudan hem de piyasa regülasyonu ile dolaylı olarak desteklediğini belirten Başkan Konuk, ”Konya Şeker 2001 yılında üreticiye 72.6 Milyon Dolar ödeme yaparken, 2016 yılında bu bedeli pancar, ayçiçeği, patates, arpa, kanola ve mısır ile süt ve etle birlikte 450 Milyon Dolar’ın üzerine çıkarmıştır. Yani bizim çiftçimiz bu zaman dilimi içerisinde 6 kat büyümüş ve çiftçinin geliri de buna Endeksli olarak artmıştır. Yani Konya Şeker büyüdükçe çiftçinin işleri de büyümüştür. İnşallah Allah bu kuruma üreticisinin gelirini daha da katlayarak arttırmayı nasip edecek, çiftçinin işlerini ve ekonomisini daha da büyütecek işler yapmaya devam etmemizi nasip eder. Niyetimiz ve gayemiz budur” şeklinde konuştu.
AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un konuşmasının ardından Çumra Şeker’e pancar getiren ilk 50 üretici arasında çekiliş yapıldı ve 5 şanslı üreticiye çeşitli ödüller verildi. Daha sonra Kuran-ı Kerim Tilavetinin ardından yapılan dualar ve kesilen kurbanla Konya Şeker’in 63’üncü, Çumra Şeker’in ise 13’üncü pancar alım kampanyası açıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284