Organik Tibbi Aromatik Bitki Alanlarinda Inceleme Yapildi

Il Özel Idaresince desteklenen Taseli Bölgesi Sariveliler ve Ermenek Ilçelerimizde organik tibbi aromatik bitki yetistiriciligi yaptirildi. Tibbi aromatik bitki yetistiriciligi yapan çiftçi sayisinin ve ekilis alaninin artirilmasi için Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdür Vekili Mehmet Öztiryaki, Ermenek Ilçe Kaymakami Eyyüp Güngör ile birlikte Ermenek ilçemizde Tepebasi köyü ve Serper Fidanliginda incelemelerde bulundu.

 Organik Tibbi Aromatik Bitki Alanlarinda Inceleme Yapildi

Öztiryaki konuyla ilgili yaptigi açiklamada, “Taseli bölgemiz cografi yapisi, iklim sartlari ve arazi yapisinin meyilli ve küçük olmasi gibi nedenlerle tarimsal faaliyetlerin sinirli olarak yapildigi bir bölgedir. Bu bölge köylerimizde ceviz, kiraz ve elma yetistiriciligi yogun olarak yapilmaktadir. Tarimsal arazi varligi kisitli olan ve geçimini tarim ve hayvanciliktan temin eden Taseli bölgemiz köylerinde tarimsal üretimde verim ve kalitenin yükseltilmesi ile bu köylerimizdeki çiftçilerimizin gelir seviyesinin ve hayat standardinin yükseltilmesi, tarimsal pazarlama altyapisinin gelistirilmesi, dogal kaynaklarin sürdürülebilirliginin saglanmasi ve istihdaminin artirilmasi amaciyla bir çok proje hazirlanmistir. Bu kapsamda Il Özel Idaremizce desteklenerek yetistiriciligi yapilan organik tibbi aromatik bitkiler melisa, adaçayi, kantaron, ekinezya, ve nanenin 1200–1900 m rakimlarda yetistiriciligi yapilabilmektedir. Organik olarak yetistiriciligi yapilan tibbi aromatik bitkilerin sertifikasyon bedelleri Bakanligimiz bütçesinden karsilanmistir. Organik olarak üretimi yapilan melisa ve adaçayi bir firma tarafindan yurtdisina ihraç edilmektedir. Ayni firma tarafindan nane bitkisinin de üretimi talep edilmekte olup, 8 çiftçimiz tarafindan 219 dekar alanda üretimi yapilan tibbi aromatik bitki yetistiriciliginin ekilis alaninin Taseli bölgesindeki diger köylerde de artirilmasi için Kaymakamligimizin koordinasyonu ile çalismalarimiz sürecektir. Taseli Bölgesinde bulunan köylerde sosyal yasamin gelistirilmesi ve bu köylerimizde yasayan çiftçilerin gelir kaynaklarinin çesitlendirilmesinde önemli bir gelir kaynagi olusturacak olan organik tibbi aromatik bitki yetistiriciliginin yayginlastirilmasini önemli buluyoruz. Istihdaminin saglanmasi ve refah seviyesinin arttirilmasi için hazirladigimiz projelerimiz ile dogal kaynaklarin korunmasi ve sürdürülebilirligi saglanacak ve dag köyleri ile ova köyleri arasindaki sosyo-ekonomik gelismislik düzeyi en az indirilecektir” dedi.

Il Müdür Vekili Mehmet Öztiryaki ve Ermenek Kaymakami Eyyüp Güngör organik tibbi aromatik bitki yetistiriciligi yapilan arazilerdeki incelemelerinde;  4,5 dekar alanda melisa bitkisi yetistiriciligi yapan bir üretici bu üretim sezonunda su ana kadar 3 biçim yaptigini ve bu 3 biçim sonunda 11-12 bin TL gelir elde ettigini söyledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284