Sariveliler’de Tibbi Aromatik Bitki Üretim Alanlari Incelendi

Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürü Mehmet Öztiryaki, Il Özel Idaresince desteklenen Sariveliler Ilçesinin yaylalarinda organik olarak yetistirilen tibbi aromatik bitkileri yerinde inceledi.

Sariveliler’de Tibbi Aromatik Bitki Üretim Alanlari Incelendi
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim üyesi Doç. Dr. Yüksel Kan, Sariveliler Ziraat Odasi Baskani Halil Kulak, Sariveliler Ilçe Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü Personeli ve çiftçiler ile birlikte üretim alanlari gezildi. Incelemeler sirasinda sahadan toplanan tibbi aromatik bitkiler Il Müdürü Öztiryaki tarafindan Vali Murat Koca’ya sunuldu.
Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürü Mehmet Öztiryaki konu hakkinda yaptigi açiklamada, “Sariveliler Ilçemizin de içinde bulundugu Taseli bölgesi cografi konumu, iklim sartlari ve arazi yapisi yönünden tarimsal üretimi kisitlayan faktörlerin etkisi altindadir. Bu bölgede yasayan insanlarimizin geçim kaynagini hayvancilik ve meyvecilik olusturmaktadir. Üreticilerimizin genellikle küçük ve parçali olan tarim arazilerinden elde ettikleri gelirleri düsük olup, bunu artirmanin yollarini aramak zorundayiz. Bu anlamda çiftçilerimizin gelirlerinin artirilmasinda tibbi aromatik bitkilerin yetistiriciliginin yapilmasina önem vermekteyiz. Bu bitkilerin üretim alaninin çogalmasi ve kalitesinin artirilmasi ile tarimsal üretim açisindan sorunlu olarak gördügümüz küçük ve parçali araziler ekonomiye kazandirilmis olacaktir. Taseli bölgemizde tibbi adaçayi, dag çayi, kantaron, lavanta, feslegen, melisa, ve kekik gibi tibbi aromatik bitkilerin 1200–1900 metre rakimlar arasinda organik olarak yetistiriciligi yapilmaktadir. Su an için 100 dekar alanda üretimi yapilan bu bitkilerin ekilis alanlarinin genisletilmesi ve üretim yapan çiftçi sayisinin artirilmasi ile birlikte üretim artacak ve ileriye dönük olarak bu ürünlerin ambalajlama ve paketleme tesislerinin de kurulmasi söz konusu olacaktir. Ülkemizde tibbi aromatik bitkilerin çok genis kullanim alanlari bulunmamakla birlikte daha çok bitkisel çay olarak degerlendirilmektedir. Ülkemiz ilaç sanayi açisindan çok büyük öneme sahip olan bu ürünler genellikle ithalat yoluyla tedarik edilmektedir.  Ilimiz açisindan önemli gelir kaynaklarindan birisi de meyveciliktir. Meyveciligimizin gelistirilmesi için Müdürlügümüzce egitim ve yayim faaliyetlerinin yani sira Il Özel Idaresi destekleri ile fidan temin edilerek çiftçilerimizin yeni ve modern bahçeler tesis etmelerine yardimci olunmaktadir. Bu kapsamda Karaman merkez ve Taseli bölgelerimizdeki meyvecilik ile ugrasan çiftçilerimizin ihracata yönelik modern kiraz bahçeleri kurabilmeleri için % 50 Il Özel Idaresi destekli Kiraz Fidani Dagitim Projesi Müdürlügümüzce hazirlanarak 22.500 kiraz fidaninin karsilanmasi için Il Özel Idaremize gönderilmistir. Ayrica 2013 yilinda gerçeklestirilmek üzere organik olarak tibbi aromatik bitki yetistiriciligi yapan üreticilerimizin organik bal üretimi yapmalarini da saglamak üzere arili kovan dagitimi yapilmasi planlanmistir. Bu konuda Proje hazirlanarak Bakanligimiza ve Il Özel Idaremize sunulacaktir. Ilimizin tarim ve hayvancilik faaliyetlerini gelistirmek amaciyla Karaman merkez Narlidere ve Çatak köyleri ile Ermenek Ilçesi Katranli ve Tepebasi köylerinde çiftçilerimize dagitilmak üzere % 80 Il Özel Idaresi destekli hazirlanan seracilik projesinin ihalesi Il Özel Idaresince yapilmis ve ihaleyi alan firma tarafindan seralarin yapim isine baslanmistir. Sayin Valimiz ve Milletvekillerimizin destekleriyle Karaman çiftçimizin gelir seviyesini arttirmak amaciyla hazirladigimiz projelerimiz ve çalismalarimiz devam edecektir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284