Tarım Komisyonu Üyeleri Bifa’nın Örnek Elma Bahçesine Hayran Kaldı

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyeleri hafta sonu bir dizi ziyarette bulunmak üzere geldikleri Karaman’da Bifa Bisküvi’nin örnek elma bahçesini de gezdiler.

Tarım Komisyonu Üyeleri Bifa’nın Örnek Elma Bahçesine Hayran Kaldı

Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Toplantı Salonunda yapılan toplantının sonunda sektör temsilcilerini dinleyerek bilgi alışverişinde bulunan komisyon üyeleri, kendi partilerinin il başkanlıklarını ziyaret etmelerinin ardından Bifa Bisküvi’ye ait elma bahçesini gezdi. Karaman’ın, Türkiye’de elmacılıkta ağaç sayısı bakımında birinci, üretimde ikinci ili olduğunu hatırlatan Başkan Recep Konuk, genç ağaçların büyüdükçe üretim rakamını da büyütecek olan Karaman’ın elma üretiminde de liderliğe hazırlandığını söyledi.

Çiğdemli Köyünde bulunan Ör nek Tarım elma bahçesini gezen ko misyon üyeleri burada Bifa Bisküvi Örnek Tarım Bahçesi Ziraat Teknikeri Ahmet Kaplan’dan bilgiler aldılar.

Kaplan, “Örnek Gıda ve Tarım Ürünleri İmalat Sanayi Ticaret A.Ş. 2000 yılında Hollanda’dan getirilen 60 bin adet M9 anaçlı tam bodur elme fidanlarının dikilmesiyle kurulmuştur. Şu anda Doğadan Tarımla birlikte 1 milyon m2 kalanda toplam 200 bin elma ağacı bulunmaktadır. İlk dikilen 60 bin fidandan sonrası işletme bünyesinde üretilmiştir. İlk dikilen fidanlardan Pazar sorunu olan Elstar, Pinova, Summerred, Santana, Braeburn ile renklenme sorunu olan fuji çeşitleri 2009 yılından itibaren çeşit değiştirme aşısı ile G.Smith, Süper Chief, Jeromine ve Scarket Supur gibi Pazar değeri yüksek çeşitlere çevrilmiştir. M9 anaçlı elmaların tamamında tel-direk sistemi ve file örtüsü vardır. File doluya karşı koruma sağlarken güneş yanıklığını da bir miktar önlemektedir. Beyaz yüzde 6, yeşil yüzde 12, siyah yüzde 20 güneş koruması sağlamaktadır. İlkbahar geç donlarını önlemeye yönelik iki bahçede toplam 12 adet rüzgar makinesi mevcuttur. Her makine yaklaşık 60 bin Dekar alanı korumaktadır. Hastalık ve zararlılara karşı etkili mücadele yapmaya yönelik bilgisayarlı erken uyarı sistemi mevcuttur. Çiçeklenme döneminde tozlaşmaya yardımcı olması için 5 dekar alana 1 kovan düşecek şekilde bahçeye arı kovanları konulmaktadır. Sıra arası toprak işleme yapılmamakta, otlar birkaç kez biçilmektedir. Ağaç dipleri ilkbaharda bir kez çapalanıp dip sürgünleri alındıktan sonra yeni çıkan otlara karşı ot ilacı atılmaktadır. Elma toplamada merdiven yerine elma toplama arabaları kullanılmaktadır. Yıllık ortalama bin 500 ton elma üretilmektedir. 2 bahçede 2 sorumlu ve 6 eleman devamlı olarak çalışmakta, çapa, seyreltme ve elma toplamada 50-100 arası gündelikçi işçi çalışmaktadır. İşletmemiz Karaman ve ülke ekonomisine katkı yaptığı gibi çevre ve doğal hayatın korunmasına da katkı yapmaktadır” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284