Türkiye Tarihinde Ilk Kez Saman Ithal Edecek

Türkiye tarihinde ilk kez yurtdisindan sap, saman ve ot ithal edecek.

Türkiye Tarihinde Ilk Kez Saman Ithal Edecek
Nisan ayinda yagis az olunca Türkiye'nin hayvan yemi olarak kullanilan ot ve saman üretimi düsük çikti. Fiyatlar 4 kat artinca Bakanlar Kurulu ithalata izin veren kararnameyi imzalayip Cumhurbaskani Abdullah Gül'ün onayina sundu.
Türkiye her alanda her tür ithal mali görmeye alisti, ama bu kez isin ucu sap, saman ve kuru ota kadar dayandi. Nisan ayinda Orta ve Dogu Anadolu'da yagislar düsük kalinca bitkiler yeterince gelisemedi ve hayvan yemi üretimi düstü. Bu da fiyatlarin yüzde 400'lere varan oranda yükselmesine neden oldu. Bunun üzerine harekete geçen Tarim ve Hayvancilik Bakanligi, ilk etapta yem hammaddesi olarak kullanilmak üzere 100 bin ton arpayi piyasaya sundu. Küspe ve kepek gibi yem hammaddelerinin gümrük verilerini de indiren bakanlik, ot, sap ve saman ithalatina da kapiyi araladi.
Balkanlardan ithalat yapilabilecek Üretici ve üretici birliklerinin istedikleri takdirde sap, saman ve ot ithal etmelerine izin veren kararname ayni zamanda tarihimizde bir ilk. Bakanlar Kurulu'nun imzalayarak Cumhurbaskani Gül'e sundugu kararname, buradan çikacak onayla yürürlüge girecek. Ot, sap ve saman ithalati hastalik olmayan ülkelerden yapilacak. Bu ülkelerin listesini çikaran Tarim ve Hayvancilik Bakanligi'nin tahminlerine göre özellikle Balkan ülkelerinden ithalat yapilabilecek. Hayvan yemi fiyatlarindaki yükselisin hemen olmasa da et ve süt ürünleri fiyatlarinda yükselise neden olmasindan endise ediliyor.
Kaynak: Mynet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284