“Yagli Tohumlu Bitkilerde Üretim Stratejilerinin Gelistirilmesi Projesi” Tanitim Toplantisi Yapildi

Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü toplanti salonunda, ülkemiz yag açigini kapatmak ve kurakligin fazla hissedildigi ilimizde kurak alanlarda yetistirilebilecek yag bitkileri hakkinda bilgi vermek ve yagli tohumlu bitkilerde üretim stratejisinin gelistirilmesi için uygulanan projeyi tanitmak amaciyla bir toplanti düzenlendi.

“Yagli Tohumlu Bitkilerde Üretim Stratejilerinin Gelistirilmesi Projesi” Tanitim Toplantisi Yapildi

 Toplantiya Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdür Yardimcisi Ismail Uluad, Koordinasyon ve Tarimsal Veriler Sube Müdürü Refik Kiraz, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Ögretim Üyesi ve Aspir Dernegi Baskani Prof. Dr. Fikret Akinerdem, Aksehir Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Fehmi Karasioglu, Il Müdürlügü personeli ile çiftçiler katildi.
Toplantida Prof. Dr. Fikret Akinerdem yaptigi konusmada, “Yagli Tohumlu Bitkilerde Üretim Stratejilerinin Gelistirilmesi Projesi’nde Türkiye’nin yagli tohumlu bitkilerde üretim kapasitesinin ve üretim alanlarinin ve bölgelerinin tespit edilmesi amaçlanmistir. Bu projenin diger bir amaci da üretim açigi bulunan yagli tohumlu bitkiler alaninda Türkiye’nin kendi kendine yeten bir sürece girmesine imkân saglayacak ve ayni zamanda ilgili ürün gruplarinda rekabet gücünün artirilmasina hizmet edecek üretim ve pazarlama stratejilerinin belirlenmesidir. Hemen her türlü iklim bitkisinin yetistirilebildigi ülkemizde bitkisel yag açigimizin bu asamaya gelmis olmasi düsündürücü bir olaydir. Ayrica yagli tohumlu bitkiler üretiminin istenen düzeyde artirilamamasi, kapsamli ve planli bir çalisma yapilmamasindan kaynaklanmaktadir. Ilimiz çesitli yag bitkileri yetistiriciligi için uygun çevre bilimine sahiptir. Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligimizca yagli tohumlu bitkilere tesvik edici prim sistemini uygulamakta olup, mazot ve gübre desteklemesinde ise en fazla desteklenen bitkilerdir. Yagli tohumlu bitkilerin uygun fiyat esitliginin belirlenmesinde ve bu konudaki arastirma projelerinin de desteklemesi devletimizin üzerinde önemle durdugu hususlardir. Ülkemiz planli ve programli bir çalisma yapilarak yagli tohumlu bitkiler ve bitkisel yag üretiminde kendine yetebilecek ve üretim fazlasini ihraç edebilecek düzeye gelecektir. Bu yil içerisinde Akçasehir Beldesinde yaptigimiz Aspir Hasat Gününde de gördük ki: Aspir tam da zor sartlarin bitkisi ve kurakliga karsi en dayanikli bitkilerden. Bu yil yasadigimiz kurakliga ragmen verim verebilen aspirin en önemli özelligi kiraç sartlarda yetistirilebilmesidir. Kuraklik yillarinda bile üretim masraflarini karsilayacak verimi verebilmesi, normal yagisli yillarda ise tahillardan daha karli oldugunu açikça söyleyebiliriz. Bu kadar verim verebilmesinin asil nedeni ise kazik köklü bir bitki olan aspirin topragin çok derinlerine kadar inen kök sisteminin bu derinlikteki nem ve bitki besin maddelerinden faydalanabilmesidir. Ekonomik olarak bir degerlendirme yaptigimizda ise 1 dekar alanda arpa ekilmesi halinde 150 kg verim alinmasi ile elde edilecek net kar 12 TL iken bu tarlaya aspir ektigimizde 50 kg verim alinmasi ile 35 TL net kar elde edilecektir. Bu da bize kiraç sartlarda aspirin arpaya göre dekardan 23 TL daha karli oldugunu ortaya koymaktadir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284