Taseli’nde Hayvan Varligi ( 3 )

Yillara göre                 2009      2010         2011
---------------------------------------------------------------
Koyun                         4345        4185          5335
----------------------------------------------------------------
Kil keçi                        12 .250     12.530    32. 000
-----------------------------------------------------------------
Sigir ( melez+yerli)         3234        2986       4689
-----------------------------------------------------------------
TOPLAM 2011 yilinda Ermenek’te hayvan varlig 42.024’tür.
Ermenek ilçemizde at (31 ), katir (117 ), esek (150 ) yukaridaki sayiya dahil degildir.
*. Kil keçi sayisinin da 2010 yilinda 12530 iken 2011 yilinda 32 bin sayisina çikmasinin nedenlerini yetkililerden ögrenemedik. Bir yilda yaklasik üç kat artmasi sevindirici oldugu kadar istatistik sayilarini verenler hakkinda yanlis bilgi vermeleri kaygisini da tasimaktayiz. Bu konuda, Ermenek Gida, Tarim Ilçe Müdürlügü bir açiklama yaparsa memnun oluruz.
*.Sigir ( melez,yerli ve kültür ) cinsinde de % 25 ‘e varan bir artis vardir. Melez ve kültür irkina dogru bir yönelis olsa da Karaman, Ayranci ve Kazimkarabekir’deki kadar bir sayi ve oran artisi görülemiyor.
* Toplam bazda Ermenek ilçemizde küçükbas, büyükbas hayvanlarinda artis var. Tek tirnaklilarda da (at,katir,esek ) diger ilçelerimizde oldugu gibi bir düsüs görülür. Bunun da ana nedeni Çapa motoru dedigimiz küçük traktörlerin % 50 indirimle ( bes bin ) liraya çiftçilere verilmesidir. Bu küçük traktörler ( patpat, çapa ya da bahçe motoru ) tasima, sürme, çapalama, ilaçlama, sulama gibi tarimin her alaninda kullanilabilen harika bir tarim aletedir. Küçük çapta bahçe ve tarla isleri ile ugrasanlar için bir cankurtaran simidi gibi. Nereye sürersen giden ve is yapan, insan gücüne güç veren, zamandan kazandiran kullanisli mucizevi diyebilecegimiz bir araçtir, Bu araç tek tirnakli hayvanlarin islevini fazlasi ile üstlenerek onlarin dogal olarak tasfiyesini kolaylastirmistir.

2. Basyayla ilçemizde Hayvan Varligi:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yillara göre                                       2009                                 2010                             2011
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Koyun                                                  825                                   260                               824
Kil keçi                                                660                                   520                             2380
Sigir (yerli+melez )                           758                                   829                             1059
TOPLAM olarak 2011 yilinda Basyayla’da hayvan varligi 4263’tür.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Basyayla ilçesindeki at (6 ),katir (40 ), esek (43) bu sayiya dahil degildir. 2011 verilerine göre hayvan sayilarindan katir sayisi da bizim hesaplarimiza göre 23-25 adet civarindadir. Katir sayisinda istatistiki bir hata oldugunu düsünüyoruz. TÜIK’e bu rakamlar ilçelerdeki il tarim müdürlüklerinde çalisan ziraat mühendisleri, veterinerler ve teknisiyenler tarafindan hazirlanarak Il Gida, Tarim Müdürlüklerine oradan da TÜIK’e gider. Koyun sayisinda da istatistiki bir hata oldugunu düsünüyoruz. Kil keçi sayisinda dört kat bir artis vardir. Sevindirici olmasi gereken bir artistir. Gida, Tarim ve Hayvanciliginin destegi ile büyükbas süt hayvanciligina büyük destek verilmis ve belirli ölçüde yörede et ve süt üretiminde büyük artislar olmustur. Bu ilçemizin köylerinde üretilen sütler kooperatifleri kanali ile günübirlik, süt tanklarinda toplanarak, Konya, Ermenek, Güneyyurt ve Anamur gibi yerlerdeki süt isleme merkezlerine gönderilmektedir. Üreticiler üye olduklari kooperatiflerine sütün litresini 75 kurus civarinda bir fiyatla teslim etmektedirler. Baharda sütlerin bol oldugu zamanlar bu fiyatlar daha da düsmektedir.

2. Sarivelilier Ilçemizde Hayvan Varligi:

Yillara göre                                           2009                      2010                    2011
Koyun.                                                   1230                      1215                    1220
Keçi                                                        4310                      3710                    3715
Sigir                                                        2392                      2591                    2583
TOPLAM 2011 yilinda Sariveilleir’de hayvan varligi 7518’dir.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------.

Sariveliler ilçemizde 2010 yilinda 20 at oldugu halde 2011 yilinda sifir at var. Katir (105), esek ( 341 ) yukaridaki büyükbas ve küçük bas hayvanlarinin sayisina dahil degildir. Toplam bazda Taseli Yöresi’ndeki üç ilçemizdeki büyükbas ve küçükbas hayvan varligi 54.100 civarindadir. Hayvan sayisinda bir artisin gözlendigi görülmektedir. Il Gida, Tarim Müdürlügü tarafindan süt ve besi hayvanciligi büyük oranda tesvik görmekte olsa da, henüz yeterli seviyeyi yakalamis durumda degildir. Taseli Yöresi’nde binlerce yildir orman ile iç içe yasayan ve ormanin bekçisi ve koruyucusu olan kil keçileri düsman ilan edilmis ve çobanlarin ve keçilerin yasam alanlari yok hükmüne gelecek kerteye getirilmistir. 6111 sayili torba yasasi yeni dikilen orman alanlari disinda keçilerin ormanlarda serbestçe dolasmasina cevaz vermektedir. 2009 yilindan beri hep keçilerin yasam alanlarinin daraltildigindan söz ederek onlara yasamlarini sürdürebilecek alanlarin açilmasi için çok çaba sarfetmistim. Çobanlara kolaylik saglamalari için yazmis oldugum yazilarla belediye baskanlarimizdan muhtarlarimizdan ricada bulunmustum. Güneyyurt Belediye Baskanimiz Celil Yagiz Bey hayvanciligin yöremizdeki önemini kavrayarak çobanlara büyük oranda destek vermistir. Ayni sey Katranli muhtari için de geçerlidir. Diger baskanlarimizdan ve muhtarlarimizdan hayvanlarin dolasacagi mera alanlari saglamalari dilegimizdir. Dag basindaki yamaçlara ve dag eteklerine iki uyuz kiraz fidani dikerek meyve bahçesi bahanesine siginarak küçük bas hayvanlarinin dolasimini kisitlamak ya da engellemek hiç de ekonomik bir yaklasim degildir.
Sonuç olarak, Ak Parti hükümetleri de geçmis hükümetler gibi hayvan varliginin çogalmasinda bir gayret göstermemis, üstelik orman alanlarini tahrip ediyor gerekçesi ile Toroslardaki kil keçi varligini tükenme noktasina getirmislerdir. Türkiye halkinin kurbanlik hayvan dahi bulamama noktasina gelinceye kadar bu politikalar devam etmistir. 2007-2008 yillarinda alinan önlemlerle günümüzde hayvan sikintisindan söz edilemez hâle gelinmistir. Burada tek parti hükümetinin hizli ve olumlu karar vermesi sonucu hayvan varliginda görülen daralma normale dogru bir ivme kazanmistir. Ama yeterli degildir. Türk halki eti çok pahali yemektedir. Süt tüketimi azdir. Bunlar önemli besin maddeleridir. Yeni nesillerin saglikli yetismesi için dengeli ve saglikli beslenmeye ihtiyaç vardir. Bu da hayvan varliginin bolluguna baglidir. Hayvan üreticilerinin önü tesviklerle ve diger desteklerle açilmalidir. Ilimiz Karaman’da hayvan varliginin çogalmasi ve nitelikli hayvan yetistirmede Il Gida, Tarim Hayvancilik Müdürlügünün rehberligi önemlidir. Il Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügümü çiftçilerimizin egitimi, ürünlerin çesitliligi, degeri, verimi adina beklentimiz olacaktir.
YORUM EKLE

banner284