2. Teknoloji Gelistirme Bölgeleri Zirvesi’ne Konarili Da Katildi

Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Cevahir Uzkur’un açilis konusmasiyla baslayan teknoloji gelistirme bölgeleri zirvesi Teknoloji Gelistirme Bölgeleri Dernegi Baskani Mustafa Ihsan Kiziltas’in konusmasiyla devam etti.

 2. Teknoloji Gelistirme Bölgeleri Zirvesi’ne Konarili Da Katildi

Mustafa Kiziltas yaptigi konusmada Türkiye'nin önümüzdeki yillarda teknolojik siçrama gerçeklestirecegini ve bu siçramanin merkezinde teknoparklarin olacagini bildirdi.

Sonrasinda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakani Fikri Isik 2. Teknoloji Gelistirme Bölgeleri Zirvesi'nin açilisinda, küresel pazarlardan pay almanin en önemli yolunun Ar-Ge ve inovasyona dayali teknolojik ürün üretmekten geçtigini söyledi.
Nitelikli insan kaynaginin önemine dikkati çeken Isik, Türkiye'nin artik ertelenemez bir yüksekögretim reformuna ihtiyaci oldugunu, bunu havanin oksijeni kadar gerekli gördüklerini söyledi. Egitim sisteminde bir anlayis degisikliginin sart oldugunu vurgulayan ISIK, Teknoloji gelistirme bölgeleri ve Ar-Ge merkezlerine çok ciddi destekler verdiklerini anlatan ISIK, "Su anda dünyada söz konusu merkezlere en agresif destegi veren ülkelerden biri Türkiye'dir. Bu alanda yapilan 100 liralik harcamanin 60 lirasini sirketler yapiyorsa, 40'ini devlet yapiyor" ifadelerini kullandi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakani Fikri Isik ATO Congresium'da gerçeklestirilen 2. Teknoloji Gelistirme Bölgeleri Zirvesinde, Türkiye'de su anda aktif olan 41 teknoloji gelistirme bölgesi bulundugunu belirtti. Teknoloji gelistirme bölgelerini, ekonomik büyüklükleri, teknoloji tabani, istihdama katkisi, üniversite-sanayi isbirligi, fikri mülkiyet haklari ve ihracatlari gibi degiskenler yönünden incelediklerini ve performanslarini ölçtüklerini anlatan ISIK, sirketlerle ilgili etki analizlerine de baslayacaklarini ifade etti. Üniversite ve sanayinin iç içe olmasi gerektigine isaret eden Isik, organize sanayi bölgeleri içinde Teknokentlerin kurulmasini desteklediklerini vurguladi.
81 Il’den konu ile ilgili kurumlarin katildigi toplantiya Karaman Ilinden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Il Müdürü Vehbi Konarili katildi. Karaman ilinde henüz bir Teknoloji Gelistirme Bölgesinin olmadigini Karaman’da konu ile ilgilenen akademisyenlerin Konya Teknokent’de firma kurmak suretiyle katki sagladigini ifade eden Konarili, Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde Temmuz 2013'de Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi (PTTO) kuruldugunu ifade etti.
Konarili, “KMÜ’nün ‘arastirma ve gelistirme’ alt yapisini güçlendirmek ve arastirma potansiyelinin daha etkin kullanilmasina katkida bulunmak amaciyla kurulan Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi, KMÜ Mühendislik Fakültesinde hizmet vermektedir. Halen Karaman’da faaliyet gösteren Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi akademik arastirma sonuçlarinin verimli ve hizli bir sekilde ticarilesmesine iliskin faaliyetlerin yürütüldügü üniversite, arastirma merkezleri, özel sektör arasinda; arastirmacilar ile girisimciler, yatirimcilar ve sanayiciler ile gerekli olan baglantilari saglanmasi yönünde faaliyet göstermek amaciyla kurulmustur” dedi.
Kriterleri Bakanlikça belirlenen degerlendirmeye göre en basarili olan Teknoloji Gelistirme Bölgelerine ödülleri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakani Fikri Isik tarafindan verilmesiyle devam eden zirve Teknoloji Gelistirme Bölgelerinin açmis olduklari stantlarin gezilmesiyle sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284