Bilgisayardaki Büyük Tehlike

Dünyanin en yaygin kullanilan yazilimi olan Java konusunda uzmanlar uyariyor: `Internette sörf ederken Java`yi kapatin!`Microsoft`un ardindan dünyanin en büyük yazilim üreticilerinden biri olan Oracle`in gelistirdigi Java`ya yeni bir güncelleme geldi. Bu güncelleme ise yeni tehlikeleri beraberinde getiriyor. Güvenlik uzmanlari, Java`ya gelen güncellemenin ardindan hacker`lara açik bir kapi aralandi.

Bilgisayardaki Büyük Tehlike
Hacker'lar, güncellemeyle birlikte Java'da güvenlik açigi yaratarak "Poison Ivy" isminde kendi yazilimlarini kullanicilarin bilgisayarina kurabilme sansina sahip. Bu da bilgisayarlarin kontrolünün hacker'larin eline geçmesi anlamina geliyor.
Reuters'in haberine göre uzmanlar kullanicilarin Java'yi devre disi birakmasini tavsiye ediyor. Uzmanlar zararli yazilimlar, virüsler ve akliniza gelebilecek birçok tehlikenin bilgisayariniza rahatça sizabilme olasiligina dikkat çekiyor.
JAVA NEDIR
Bir programlama dili olan Java, yazilimcilarin bir dizi kodu bilgisayar ve sanal makineler için gelistirmesine olanak veriyor. Daha çok internet sitelerinde kullanilan Java, en yaygin programlama dillerinden biri. Google'in eski bir çalisani, aylar önce yaptigi açiklamada Java dilini bilenlerin Google dahil pek çok dev sirkette çalisabilecegini kaydetmisti. Oracle, yaptigi açiklamada Java'nin bilgisayarlarin yüzde 97'sinde bulundugunu vurgulamisti.
TEHLIKEDE OLDUGUMU NASIL ANLARIM?
Buradan tarayicinizda kurulu olan Java'nin tehlikeye açik olup olmadigi ögrenilebiliyor. Güvenlik açigi söz konusuyla kirmizi bir metinle karsilasiyorsunuz ve Java'nin güvenlik zaafiyeti oldugunu size söylüyor.
JAVA'YI NASIL KAPATIRIM?
Mozilla Firefox: Ana menüden Add-ons yani Eklentiler bölümüne gelin, ardindan Java kelimesi geçen her seyi "disable" yani devre disi birakin.
Google Chrome: Ayarlar'a girdikten sonra sol üst kisimda arama çubugu göreceksiniz. Oraya Java yazin. Ardindan Java ile ilgili ayari kapatabilirsiniz.
Microsoft Internet Explorer: Ayarlar'in ardindan Programlar sekmesine tikliyoruz. Manage Add-ons ya da Eklentileri Yönet seçenegine tiklayip Java'yi buluyoruz ve buradan kapatiyoruz.
Kaynak: Hürriyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284