Ehliyet Ve Ruhsatlar Tamamen Degistiriliyor

Sahtecilik ve dolandiricilikla mücadelenin kapsamini genisleten ekonomi yönetimi, ehliyet ve ruhsatlari degistiriyor. Artik banka kartlari gibi sürücü belgesi ve ruhsatlar da plastik malzemeden yapilacak.

Ehliyet Ve Ruhsatlar Tamamen Degistiriliyor
Emniyet ile Darphane ve Damga Matbaasi Genel Müdürlügü'nün ortaklasa yürüttügü projenin 2013'ten itibaren kademeli olarak faaliyete geçirilmesi planlaniyor.
Sahtecilik ve dolandiricilikla mücadelenin kapsamini genisleten ekonomi yönetimi ehliyet ve ruhsatlari degistiriyor. Hazine Müstesarligi ile Emniyet Genel Müdürlügü araç tescil belgeleri ve sürücü belgelerindeki sahteciligi önlemek amaciyla plastik dönemini baslatiyor. Önümüzdeki yildan itibaren öncelikli olarak ehliyetler banka kartlari gibi plastik malzemeden üretilecek. Ebatlari ve içerigine yönelik çalismalar devam ederken basimin pasaportta oldugu gibi tek bir merkez üzerinden yapilmasi üzerinde duruyor. Darphane ve Damga Matbaasi Genel Müdürlügü ile emniyetin ortaklasa yürüttügü projenin tamamlanmasi ile birlikte sürücü belgesi ve araç tescil belgelerinin yipranma, bozulma ve sahtecilige karsi polikarbonat malzemeden üretimi yapilacak. Belgelerin kâgit yerine plastikten yapilmasinin ardindan yipranma sebebiyle bozulmanin önüne geçilmis olacak.
2013 yilinda ilk etabinin tamamlanmasi öngörülen çalismalar hakkinda bilgi veren emniyet kaynaklari, ehliyetin plastik olarak üretimi konusunda süreçte önemli ilerlemeler kaydedildigini belirterek, "Hem ehliyet hem de ruhsatta kâgit dönemini kapatmak için görüsmeler yürütülüyor. Bunlar kâgit degil de banka karti gibi plastik malzemeden yapilacak. Basimi da tek merkezden yapilacagi için hem vatandas hem de memurlarin is yükü hafifleyecek. Onayi yine emniyet yapacak." dedi. Edinilen bilgilere göre sürücü belgesi ve araç tescil belgesinin yani sira mevcut kimliklerin de plastik malzemeden yapilmasi üzerinde görüsmelere hiz verildi. Türkiye'de 2010 yili sonu itibariyla toplam 21 milyon 600 bin kisinin sürücü belgesi bulunuyor. Ehliyeti olanlarin 17 milyon 500 bini erkeklerden, geriye kalanlari ise kadinlardan olusuyor.
Tasit sayisi 16,5 milyon adet
Trafige çikan araç sayisi arttikça ve ikinci el otomobil alim satiminin miktarina göre her yil milyonlarca araç tescil belgesi düzenleniyor. Trafige kaydi yapilan motorlu tasit sayisi haziran ayinda bir önceki aya göre yüzde 22,4 azalirken, geçen yilin ayni ayina göre ise yüzde 15,3 düsüs gösterdi. Haziran ayinda 79 bin 875 tasit trafige kaydedilirken, 8 bin 36 tasitin trafikten kaydi silindi. Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) verilerine göre 2012 yili Ocak-Haziran döneminde 530 bin 916 adet tasitin kaydi yapilirken, 59 bin 903 aracin trafikten kaydi silindi. Böylece bu yilin ilk 6 ayinda trafikteki tasit sayisinin 471 bin 13 adet artmasiyla haziran ayi sonu itibariyla trafige kayitli toplam tasit sayisi 16 milyon 560 bin 541 olarak kayitlara geçti.
Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284