Iste Saatlerin Geri Alinacagi Tarih

28 Ekim Pazar günü (Cumartesi gününü, Pazar gününe baglayan sabah) saat 04.00`te saatler 1 saat geri alinacak.

Iste Saatlerin Geri Alinacagi Tarih

Yaz saati uygulamasina 25 Mart 2012 tarihinde geçilirken, saatler 03.00’te bir saat ileri alinmisti. Gün isigindan daha fazla yararlanmak amaciyla yapilan uygulamaya iliskin Bakanlar Kurulu Karari da 13 Mart 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayimlanmisti.
Buna göre yaz saati, bir baska deyisle "ileri saat" uygulamasi, 25 Ekim Pazar günü saat 03.00’te saatlerin bir saat ileri alinmasiyla baslarken, 28 Ekim Pazar günü saat 04.00’te saatlerin 1 saat geri alinmasiyla sona erecek.
Yaz saati uygulamasi, çalisma saatlerinin günün günesli bölümüne alinmasi suretiyle, gün isigindan daha fazla yararlanilmasi, elektrik enerjisinin aydinlatmada kullanilan bölümünden tasarruf saglanmasi amacini tasiyor. Ayrica, yaz saati uygulamasiyla, aksam saatlerinde en yüksek degerine ulasan enerji talebinin (puant gücü) azaltilmasi hedefleniyor.
697 sayili Kanunun 3097 sayili Kanuna degisik 2. maddesi "Greenwich’e göre 30. derecede bulunan boylam dairesi bütün Türkiye Cumhuriyeti saatleri için esas aliniyor. Ayrica baslangiç ve bitis tarihleri belirtilmek ve bir saati asmamak sartiyla yaz saati uygulamaya Bakanlar Kurulu yetkilidir" hükmü geregince, yaz saati uygulamasinin baslangiç ve bitis tarihleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi’nin teklifi üzerine Bakanlar Kurulu karariyla belirleniyor.
Geçmis yillara bakildiginda yaz saati uygulamasi, AB ülkeleriyle birlikte mart ayinin son pazar günü baslayip, ekim ayinin son pazar günü bitiyor. Yaz saati uygulamasiyla, her yil, "orta ölçekli" bir hidroelektrik santralinin yillik üretimi kadar tasarruf saglaniyor. Ileri saat uygulamasi ise erken baslamak ve çikmak, aydinlatma, isitma, sogutma açisindan önem tasiyor. TEIAS’in hesaplarina göre, yaz saati uygulamasi ile yillik ortalama 700-800 milyon kilovatsaat (kWh) tasarruf saglaniyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284