Otobüs Yolculugunda E-Bilet Dönemi Basliyor

Maliye Bakanligi Gelirler Genel Müdürlügü’nce yayinlanan teblige göre Türkiye’de artik, tipki havayollarinda oldugu gibi otobüsle seyahatlerde de e-bilet uygulamasina geçiliyor.

Otobüs Yolculugunda E-Bilet Dönemi Basliyor
Karayoluyla Yolcu Tasimaciligi Sektörünün lideri durumundaki Metro Turizm, e-bilet uygulamasiyla ilgili alt yapi çalismalarini tamamlayarak Gelirler Genel Müdürlügü’ne 3 Temmuz’da basvurusunu yapti. Konuyla ilgili bilgi veren Metro Holding CEO’su Ertan Çakir, bu uygulamayla birlikte yilda yaklasik 200 milyon yolcunun seyahat ettigi ulasim sektörünün bambaska bir boyuta tasinacagini belirterek "Hem devletin, hem firmalarin, hem de yolcularimizin menfaatlerinin birlestigi bu uygulama sayesinde yepyeni bir dönem baslamis olacak” dedi.
E-bilet konusunun uzun süredir devletin gündeminde olduguna dikkat çeken Çakir, "Bu konu zaten devletimizin ve maliye bakanligimizin gündemindeydi. 26 Haziran tarihinde nihayet bir teblig yayinlandi. Bu karayolu tasimaciliginda bütün islemlerin elektronik ortamda yapilmasini öngören bir teblig. Aslinda burada bir final tarih yok ama firmalarin bu sisteme geçmesi isteniyor. Biz Metro olarak son bir yildir zaten bu altyapiya sahip oldugumuz için ve sektörde ilklerin firmasi, öncü bir firma oldugumuz için hemen basvurumuzu yaptik. 3 Temmuz sali günü Ankara'da Gelirler Idaresi Müdürlügü'ne basvurduk. Biz haziriz. Ne zaman bize izin verilirse 10 gün içerisinde elektronik bilet uygulamasini baslatabiliriz" diye konustu.
Yeni sistemin, hem devlete hem vatandasa hem de firmalara büyük avantajlar getirecegini vurgulayan Çakir, sunlari söyledi: "Bu sistem sayesinde bütün islemleri devlet online olarak görebilecek. Bu altyapi gerçeklestiginde firmalarin günlük hareketleri, yolcularin tüm bilgileri, nereden kalkip nereye gittikleri, tüm mali belgelerle birlikte görülebilecek. Dolayisiyla tamamen kayit altina alinacak. Vergisel açidan devletin kontrolü son derece kuvvetli hale gelecek. Akaryakit istasyonlarindaki otomasyon gibi tüm biletleri, mali bilgileri, satilan bilet sayisi tutarlari toplamini görmüs olacaklar. Bu açidan devlete yilda 1 milyar TL üzerinde bir fayda getirecek"
Çakir, e-bilet uygulamasi sayesinde hangi dönemde hangi bölgelerin yogunlugunun arttiginin online olarak izlenebilecegini ve bu sayede devletin sektörü düzenleyecek tedbirleri önceden alabilecegine dikkat çekerek, "Yolcular ise daha kolay bilet bulma imkanina kavusacak. Çabuk ve güvenli bilet alabilecek" seklinde konustu.
Maliye Bakanliginin bu sisteme hazir olan firmalarin e-bilet uygulamasina geçmesine izin vermesini isteyen Çakir, "Biz bütün sektörü beklemeden bir an önce geçmek istiyoruz. Maliye bakanligi izin verir biz öncü olarak baslariz, digerleri takip eder. Biz istiyoruz ki teknik altyapimiz, teknolojik altyapimiz ile bu iste öncü olalim. Hatta rakiplerimiz gelsinler bizden bu bilgiyi alsinlar ve onlar da bu sistemi ögrensinler ve bir an öne bu sisteme geçsinler" ifadelerini kullandi.
Yeni sistem sayesinde ciddi bir tasarruf saglanacagini da vurgulayan Çakir, söyle devam etti:
"Sadece Metro Turizm yilda 30 milyona yakin bilet üretiyor. Sektörü düsünürsek bu rakam 190 milyonu buluyor. Biletlerin bir kaç nüsha oldugunu hesaba katarsak ciddi bir kagit tüketimi sözkonusu. Eger bu sisteme geçersek bunlarin hepsi ortadan kalkacak. Daha az agaç kesilecek, tabiat daha az yok edilecek. Ayrica belgeleri saklamak için ayirdigin zaman ve masraftan da tasarruf etmis olacaksiniz"
Kaynak: IHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284