Türkiye Gezginler Dernegi Üyeleri Karaman’da...

Gezimizin Hikâyesi Böyle Basladi Iste…
Gezmek basli basina bir kültürdür. Gezmek deyince birçogumuzun aklina Pizza Kulesi’nin önünde egri resim çektirmek, Venedik’te gondolda küreklere sarilmak, Afrika’da aç bir çocugun hüzünlü bakislarini fotograflamak gelebilir! Ama gerçek gezgin gittigi yerin gerçekten kültürünü, isini-asini, geleneklerini – göreneklerini tanimak ister. Onlara saygiyla yaklasir. Duygularini hissetmeye çalisir. Hiçbir seyiyle alay etmez. Her gördügü dükkândan bir seyler almaya kosmaz. Gezgin paylasimcidir. Çantasindaki son yara bandini kolunu çizdiren veya son aspirinini basi agriyan yoldasina vermekten çekinmez. Gezide çantasini çaldiran arkadasi ile giysisini, parasini paylasir yerine göre.
Kurucu baskanligini degerli Prof. Dr. Orhan Kural’in yaptigi bu dernege, yani Türkiye Gezginler Dernegi’ne emekli olunca 2008 yili basinda üye oldum. Dernekte güzel islere imza atildigi gibi, güzel geceler, güzel geziler de yapiliyor tabii ki. Her ayin 1. Çarsambasinda (iyi ki 1. Çarsamba – çünkü 2.Çarsamba IKEV Yönetim Kurulu toplantim var) Armada Otel’in destegi ile otelin büyük salonunda toplaniyoruz. Gezi konusmalari, saydam gösterileri, birbirinden degerli konuklar, ikramlar vs derken zaman nasil geçiyor anlamiyoruz.
Kisa bir süre önce dernekte Kastamonu Gecemiz vardi. Çok güzel geçti. Daha sonra bir gün Orhan Bey beni aradi ve “Nuran Hanim siz kep Karaman’in tanitim eksikliginden bahsedersiniz. Var misiniz bir gezi yapalim Karaman’a? Sonra seneye de bir aksam Karaman Aksami yapariz dernekte” dedi. Hosuma gitmedi desem yalan olur. Hemen ertesi sabah Karaman’in tanitimi için canla basla çalisan 3 degerli insani aradim. Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Üyesi Sevgili Riza Duru, KGRT Yönetim Kurulu Baskani Sevgili Senem Yavuzaslan Memis ve Il Kültür ve Turizm Müdürü Sevgili Cengiz Orta... Her üçü de destek sözü verdiler. Eeee artik kim tutar beni? Kafamdan bir program yaptim. Sonra seyahat acentasina geldi sira. Kendileri ile Küba ve Sri-Lanka Gezisi yapma sansini yakalamis biri olarak hemen OTC- BAY-SAV Turizm Mustafa Bey’i aradim ve bir solukta anlattim kendisine projemizi. Iste bu gezi böyle dogdu..
Hemen her gün telefonlastik, yazdik çizdik, hayaller kurduk ve iste Karaman bekle geliyoruz… Simdilik 20 kisi olduk…
7 Haziran Cuma sabahi ilk uçakla Istanbul’dan ayriliyoruz. Karaman’da otelimize yerlestikten sonra hemen dolasmaya basliyoruz. Ilk gün zamanimizin büyük bir kismi sehirdeyiz. Kale, Müze, Hatuniye, Tartan Konagi, Çesmeli Kilise, Hürrem Dayi Evi, Yunus Emre Camisi… Yorulduk dolasmaktan biraz oturalim diyecek Karaman Ticaret ve Sanayi Odasi’ni ziyaret edecegiz. Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Üyesi Sevgili Riza Duru’nun katkilariyla hazirlanan 45 dakikalik bir film izleyecegiz. Tabii ögle yemegimiz etli ekmek... O saatte evinde batirik olan haber versin ben etli ekmekten vaz geçip batirik yemeye kaçayim.
Aksamüzeri Toroslara dogru yine yoldayiz. Alahan Manastiri’nda gün batimini izleyecegiz. Sonra Sertavul ve Dedenin Yeri.. Saç kavurmalarimizi yedikten sonra artik otele. O kadar yorulmus olacagiz ki eminim dönüs yolunda uyanik kimse olmayacak arabada.
Yaslilar uyumaya… Gençler???
8 Haziran Cumartesi kahvalti sonrasi yola revan oluyoruz. Ilk durak Manazan Magaralari ve Taskale olacak, sonrasinda bunlari sirasiyla Binbirkilise, Madensehri takip edecek. Ögle yemegimiz köyde gözleme ve kuymak tabii ki... Offff geldi yine kilolar.
Dönüs yolumuzda önce Duru Bulgur, sonra Bifa Bisküvi var. Sag olsunlar her iki firma da tereddütsüz buyur ettiler bizi. Yalniz kapilarini degil, yüreklerini de açtilar. Çünkü gezideki bazi sanayici arkadaslar bu firma gezilerini özellikle arzu ettiler. Otele dönerek aksam yemegimizi otelde aliyoruz.
Yemekten sonra Prof. Dr. Orhan Kural Hoca KGRT’nin konugu olacak. Çevre üzerine bir söylesimiz var. Kendisi bildigim kadari ile Türkiye’nin okullarda en çok konferans veren insani. Ben birkaç konferansini dinledim. Çok keyifle dinliyorsunuz. Sag olsun Orhan Hoca bir kez de bizim IKEV’in mezuniyet törenimizde konugumuz oldu. Dinleyenler kendisini hiç unutmadilar. Hala sevgi ve saygiya aniyoruz kendisini. Yine gece oldu.
Bu arada gerekli alt yapi çalismalarini yapabilirsek “Karaman Gezginler Dernegi” kurabilmek için görüsmeler yapacagiz.
Yaslilar uyumaya… Gençler???
9 Haziran Pazar Karaman’a veda vakti... Kahvaltidan sonra ayriliyoruz. Ilk durak Çatalhöyük, sonra Mevlana Müzesi, Aziziye Camisi, Meram vs… Kisacasi Pazar günü Konya’dayiz.
Evet, gerçekten çok sevdigim Orhan Hocam hakli. Beraber gittigimiz gezilerde konusurduk kendi aramizda. Ben il olmasindan 23 yil sonra Karaman’a hala Konya-Karaman mi denmesine öylesine üzülüyordum ki… O nedenle bu gezinin gerçeklesmesinden çok mutluyum. Eminim ne gezginlerin ne de OTC’nin son gezisi olmayacak bu gezi. Hayaller kuruyorum dernekte insanlar bana “ hadi bir daha yapalim bu geziyi “ diyecekler…
Umarim gelecek yil dernekte bir ayin Gezginler Gecesi Karaman konulu olur. Karaman tanitilir, Karaman müzigi dinlenir, Karaman yemekleri yenilir. Bilinir ki Konya – Karaman degil KARAMAN Ili var...
Heyecanlaniyorum hafiften... Her seyin yolunda gitmesi için dua ediyorum. Ama Karaman’da beni destekleyen koruyucu meleklerim var... Hepinize simdiden çok çok tesekkür ediyorum.
Istanbul’dan sevgi ve selamlar. Bekleee Karaman Gezginler geliyor…
 
YORUM EKLE

banner284