81 Ilde Bilim Merkezi Kurulacak

Sirketlere Ar-Ge tesviki veren hükümet, ögrencinin yasayarak ögrenmesi için bilim merkezlerini ülke geneline yayiyor. Gençleri sadece bilim insani degil, girisimci olarak da görmek istediklerini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakani Nihat Ergün, ‘fikrini ticarîlestirmek için sirket kurmak isteyene’ 100 bin TL hibe verdiklerini açikladi.

81 Ilde Bilim Merkezi Kurulacak

Son yillarda Ar-Ge çalismalarina büyük önem veren Türkiye, her ilde bilim merkezleri için dügmeye basti. Bilim merkezlerinin müjdesini veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakani Nihat Ergün, “Normal egitim hayatinda okuma ve dinleme yoluyla ögrenen çocuklar, bilim merkezlerinde bilimin içinde olacaklar, içinde yasayacaklar.” dedi.
Bakan Ergün, Milli Egitim Bakanligi’nda düzenlenen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK) 44. Ortaögretim Ögrencileri Arastirma Projeleri Yarismasi Ödül Töreni’ne katildi. Burada bilim merkezlerinin kurulacagina dair açiklama yapan Ergün, çocuklarin yerçekimini sadece kitaptan okumayacaklarini anlatti. Ergün, “Yerçekimini orada deneyerek, yasayarak görecek. Bir hortumun nasil olustugunu sadece televizyon haberlerinden görmeyecek, kitaplardan okumayacak. Belki bir olayin içinde yasayarak görecek. Ilk etapta büyüksehirlerimizde basladik. Bursa’da devam ediyor. Ankara’da, Kayseri’de, Kocaeli’nde, Sakarya’da, Konya’da ve Eskisehir’de bilim merkezi çalismalari için büyüksehir belediyeleri ile TÜBITAK arasindaki isbirligi sürmektedir. Birkaç yil içinde insallah bütün büyüksehir belediyelerimizde ve 2023 vizyonu çerçevesinde 81 ilimizde bunlari kurmus olacagiz.” diye konustu. Bakanlik olarak gençleri sadece bilim insani olarak degil, girisimci olarak da görmek istediklerini belirten Bakan Ergün, “Fikirlerini ticarilestirmek isteyen, bunun için sirket kurmak isteyen arkadaslarimiza biz hemen, ‘Sirketini kur, 100 bin lira hibe senin.’ diyoruz. Kredi degil bu, hibe. Istersen de batir hiç önemli degil.” dedi.
Son 4 yildir bu programi çok iyi bir sekilde uyguladiklarini aktaran Ergün, “Bugüne kadar da bin 200’e yakin arkadasimiz sirketlerini kurdular ve devam ettiriyorlar. Ikinci asamada, projelerini biraz daha gelistirdiklerinde 100 bin liranin üstüne 550 bin liralik bir destek daha veriyoruz. Sonra yurtdisina gönderip, tecrübelerini artirmak için bunlari da finanse ediyoruz. Göreceksiniz ki bunlarin içinde çok büyük projeler çikacak.” ifadelerini kullandi.
TÜBITAK tarafindan düzenlenen Ortaögretim Ögrencileri Arastirma Projeleri ödülleri için bu yil 81 ilden 7 bin 402 proje basvurdu. 12 merkezde düzenlenen bölge yarismalarinda birinci olan 202 proje, 20-22 Mayis tarihleri arasinda final yarismasinda sergilendi. Bilgisayar, Biyoloji, Cografya, Temel Fizik, Uygulamali Fizik, Kimya, Matematik, Sosyoloji, Tarih ve bu yil eklenen Psikoloji olmak üzere toplam 10 dalda ödüle layik görülen projeler jüri tarafindan belirlendi. Geçen yila göre yüzde 35 oraninda artisin oldugu yarismada Bilgisayar, Cografya, Temel Fizik, Kimya, Matematik, Sosyoloji, Tarih ve Psikoloji alaninda ödüller verildi. Ödüllerin verildigi programda birincilik ödülleri açiklanirken sehir hatlarinda devam eden çalismalardan dolayi elektrik kesintisi meydana geldi. Jeneratörün devreye girmesi ile programa devam edildi.
YGS’de ek puan verilecek
Yarismada ödül alan ögrencilere ve ögretmenlerine para ödülü ile basari belgesi verildi. Birinciler 3 bin lira, ikinciler 2 bin 500 lira, üçüncü olanlar ise 2 bin lira ile ödüllendirilerek tesvik ödülü olarak 1 bin 500 lira verildi. Dereceye giren ögrencilerin danisman ögretmenleri de ayni miktarda ödül aldi. Yilin genç arastirmacisi ödülünü alan ögrenci ise 4 bin 500 liralik para ödülünün sahibi oldu. Ayrica birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülü alan ögrenciler YGS’ye girdikleri yil, bir kereye mahsus olmak üzere derece aldiklari alanla ilgili bir bölümü seçmeleri durumunda yarismada aldiktan derece ile orantili ek katsayi uygulamasindan yararlanacak.
Kaynak: ZAMAN
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284