Araba Sürerken Müzik Dinleyenler Dikkat!

Müzigin, soförlerin trafikte sürüs yeteneklerini iyi veya kötü yönde etkiledigi ortaya çikti.

 Araba Sürerken Müzik Dinleyenler Dikkat!

Londra Üniversitesi Psikoloji bölümünün yaptigi ilginç arastirma hayat kurtarici nitelikte bir gerçegi ortaya çikartti.Araba kullanirken dinlediginiz müzik anlik sürüs yeteneklerinizi etkileyerek kaza yapmaniza yol açabiliyor, ya da sizi kazalardan koruyabiliyor.
4 erkek ve 4 kadin soför üzerinde yapilan arastirma sasirtici sonuçlara yol açti. Araba kullanirken dinlediginiz müzik soförlük yetenekleriniz etkiliyor. Katilimcilarin her biri ayni uzunlukta yol katederken farkli sarkilari dinlediler. Bir kaç uygulama ile soförlerin müzige tepkileri ve sürüs yetenekleri test edildi. Yolun yarisina kadar sakin müzikler dinleyen soförler, yolun yarisindan sonra daha agresif veya hareketli sarkilar dinlediler. Soförlerin dikkat yetenegi, refleksleri, odaklanma oranlari ve kalp atislari incelendi.
Incelemeler sonucu hareketli ve agresif müziklerin soförlerin kalp hizlarini arttirarak, araba kullanmaktan çok müzige odaklandiklari ortaya çikti. Ayni zamanda hareketli sarkilar sürücülerin kalp hizlarini arttirdi ve ritme göre hizlanip yavaslamalarina sebep oldu.
HER TÜR FARKLI SONUÇ VERIYOR
Her sarki türü farkli sonuçlar gösterdi. Örnegin rock müzik soförleri agresiflestirirken, dans müzigi ya da hareketli müzikler soförlerin sarkiya odaklanmalarina sebep oldu. Hip-hop ve rap müzik dinleyen sürücüler ritme ayak uydurmak için hizlarini dengesiz bir sekilde arttirip azalttilar. Ayni zamanda test sonuçlarina göre hoslanmadiklari sarkilari dinlerken soförlerde stres orani artti, böylece dikkatsizlik ve huzursuzluk da sürüs yeteneklerini etkiledi.
KLASIK MÜZIK DE UYGUN DEGIL
Daha az ritmik ve sakin müzikler ise daha az tehlikeli sürüslere sebep oluyor. Yapilan arastirmaya göre dinlenecek en uygun müzik, insan kalp atislarina en yakin ritme sahip sarkilar olmali. Dakikada 60 ile 80 arasinda atan insan kalbi için klasik müzik de araba da dinlenmesi uygun müzik türlerinden degil.
Yine de arastirmalara göre en güvenli olani hiç müzik dinlemeden araba kullanmak.

Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284