Bayram Trafigi Havadan Da Izlenecek

Ramazan Bayrami süresince Ankara-Eskisehir-Afyonkarahisar, Ankara-Konya-Aksaray ve Ankara-Bolu-Düzce güzergahlarinda havadan helikopterle izleme ve denetimler gerçeklestirilecek. Sehirlerarasi karayollarinin ortalama her 30 kilometrelik bölümüne bir ekip düsecek sekilde görevlendirme yapilacak.

Bayram Trafigi Havadan Da Izlenecek
Emniyet Genel Müdürlügü, vatandaslarin huzur ve güven içinde bir bayram geçirmeleri için 18-21 Agustos tarihlerinde birtakim ilave tedbirler aldi. Bu kapsamda, trafik kuruluslarinin büro hizmetlerinde görevli personel, sehir içi ve sehirlerarasi karayollarinda trafigin tanzimi ve denetimiyle görevli ekiplere takviye olarak görevlendirilecek. Böylece ekip sayisi artirilarak önemli kavsak, geçit ve güzergahlarda sabit ekipler konuslandirilacak. Sehirlerarasi karayollarinin ortalama her 30 kilometrelik bölümüne bir ekip düsecek sekilde görevlendirme yapilacak.
Karayolu trafigini kontrol etmek, hatali davranislari görülen araç ve sürücüleri trafik denetim ekiplerine bildirmek ve gerektiginde karayollarinda ek tedbirler aldirmak üzere Ankara-Eskisehir-Afyonkarahisar, Ankara-Konya-Aksaray ve Ankara-Bolu-Düzce güzergahlarinda havadan helikopterle izleme ve denetimler gerçeklestirilecek. Yol kullanicilarina, sehir içi ve sehirlerarasi yolculuklarinda toplu tasim araçlarini kullanmalari ayrica tatil süresince trafik kurallarina, trafik isaret ve isaretçilerinin ikazlarina uymalari yönünde yayinlar yapilacak.
Terminal giris ve çikislarinda kontrol
Terminallere giris ve çikis yapan bütün otobüslerin, takograflari, soförünün alkol durumu, tasimacilik yetki belgeleri (korsan tasimacilik yapip yapmadiklari), zorunlu mali mesuliyet ve zorunlu ferdi kaza koltuk sigortalari, soförlerin sürücü belgeleriyle aracin fenni muayene durumu titizlikle kontrol edilecek. Araçlarin ariza ve eksikliklerinin tespiti halinde gerekli yasal islemler yapilacak. Ayrica, karayollari ile Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi'na ait müsterek yol kenari denetim istasyonlarinda da otobüs ve minibüsler üzerindeki denetimlere agirlik verilecek.
Son yillarda bayram tatillerinde meydana gelen trafik kazalarinin nedenleri incelendiginde, bu kazalarin önemli bir bölümünün hiz ihlali, hatali sollama, yakin takip, yorgunluk, çalisma ve dinlenme süresi ihlali gibi nedenlerden meydana gelmesi nedeniyle bu ihlallerin önlenmesine yönelik denetimler agirlikli yapilacak.
Radarli hiz tespit ekipleri, basta otoyollar ve bölünmüs karayollari olmak üzere, hiz ihlallerinin ve bu ihlaller sonucu trafik kazalarinin yogunlastigi yer ve yol kesimleriyle tespit edilen saat dilimlerinde seyir halinde denetimler sürdürülecek. Araç durdurmanin mümkün olmadigi veya risk olusturdugu durumlarda denetimler, Trafik Kanunu'nun ilgili maddesine göre araç tescil plakasina göre cezai islem uygulanmak suretiyle çevirme ekibi bulundurulmaksizin gerçeklestirecek.
Yorgun, uykusuz sürücüler bölge trafik kuruluslarinda dinlenebilecek
Sehir içi ve sehirlerarasi karayollarinda hiz basta olmak üzere diger trafik kural ihlallerini en az seviyelere indirilmesini saglayan Kent Güvenligi Yönetim Sistemleri (KGYS) ile Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) olan illerde bu sistemlerin bayram tatili süresince aktif olarak kullanilmasi saglanacak. Bu birimlerde yeteri kadar personel görevlendirilecek.
Özellikle sabaha karsi uykusuzluk ve yorgunluk belirtilerinin yogunlastigi ve dogu istikametine gidiste günesin de etkisiyle sürücülerin olumsuz etkilendigi 04.00–07.30 saatleri, bati istikametinde ise 18.00–21.00 saatlerinde uzak yerlerden geldigi anlasilan araç sürücülerinin denetim noktalarinda kisa süreli araçtan inmeleri istenecek. Aracin teknik sartlara uygunluguna, plakalarinin araç üzerinde ve uygun durumda olup olmadigina, sürücünün gerekli belgelerinin bulunup bulunmadigina yönelik kontrolleri yapilirken, hem aracin iç mekanindaki havanin degismesi hem de hareket ederek kan dolasimi normale dönen sürücünün uyku ve yorgunlugunun biraz da olsa giderilmesi saglanacak. Denetimlerde yorgunlugu, uykusuzlugu veya süre ihlali tespit edilen sürücülerin bölge trafik kuruluslarimizda dinlenebilecekleri belirtilecek. Çalisma ve dinlenme süresi ihlali tespit edilen ticari araç sürücülerinin tasit kullanmalarina müsaade edilmeyecek.
Sürücülerin yakalanma riski algisini arttirmak amaciyla, trafik denetim hizmetlerinde görevli ekip ve personelin uygun görülecek bir kismi sivil ihbarli denetimlerde görevlendirilecek. Bu kisiler kazalarin neden ve sonuçlarinda etkin olan hatali sollama, yakin takip, kirmizi isik ihlali, sürücülerin araç kullanirken cep telefonu kullanimi gibi kural ihlallerinin tespitini yaparak, güzergah üzerindeki çevirme ekiplerine bildirecek. Bu ekiplerce de gerekli cezai islemler uygulanacak. Bu sekilde denetim yapilacak yol kesimleri ve saat dilimleri, basin ve yayin kuruluslari araciligiyla kamuoyuna da duyurulacak.
Emniyet kemeri kontrolü
Denetimler, Trafik Denetimlerinde ve Trafik Kazalarinda Alinacak Önlemlere Iliskin Yönerge esaslarina uygun olarak, yolda gerekli güvenlik tedbirleri alinmak suretiyle, kontrol noktasindan önce yeterli mesafede ikaz ve isaretler konularak yapilacak. Denetim amaciyla durdurulan araçlarin basit teknik muayeneleri de yapilacak. Sürücü ve yolcularin emniyet kemeri takip takmadiklari kontrol edilecek, takmayanlardan emniyet kemerlerini takmalari istenecek.
Egzozundan çevredekileri rahatsiz edecek derecede yüksek ses çikaran motosiklet, motorlu bisiklet ve diger araç kullananlara yönelik gerekli tüm tedbirler alinacak. Ayni güzergah üzerindeki birden fazla ilin sorumlulugunda olan önemli karayolu güzergahlari ve geçitlerinde heyelan, yol çökmesi, yolda çalisma, yagis ve sel gibi trafik akimini ve güvenligini etkileyen durumlarda, iller arasinda koordinasyon saglanarak, araçlarin alternatif güzergahlara yönlendirilmesi de dahil gerekli tedbirler alinacak.
Iki yönlü trafigin kullanildigi karayollarinda, bayram tatilinin baslangiç ve bitis günlerinde ve trafik yogunlugunun önemli oranlarda arttigi tespit edilen yol kesimlerinde, gerek görülmesi halinde agir tonajli araçlar uygun yerlerde kisa sürelerle trafik akimi normale dönünceye kadar bekletilecek.
Karayollarindaki dinlenme tesislerinde, trafik güvenligine yönelik sesli ve görsel yayinlar yapilacak. Bu tesislerle karayollari üzerindeki denetim noktalarinda sürücü ve yolcularin bilgilendirilip bilinçlendirilmelerini saglayacak brosür ve sticker gibi materyaller dagitilacak. Arife ve bayram günlerinde vatandaslarin yogun olarak ziyaretlerde bulunacaklari sehitlik ve mezarliklar civarinda trafik düzeni için tedbirler alinacak. Trafik güvenligini olumsuz yönde etkileyen hava, yol ve trafik durumlari hakkinda basin ve yayin organlarina bilgi verilecek. 155 ve 156 telefon hatlarini arayanlara gerekli bilgilendirme ve yardim yapilacak.
Kaynak: Sabah

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284