Cezaevlerinin Kapilari Açildi

Kosullu saliverilmesine bir yil ve daha az kalan hükümlülerin cezalarinin bir kismini denetimli serbestlik kapsaminda disarida geçirmesine olanak saglayan kanun yürürlüge girdi.

 Cezaevlerinin Kapilari Açildi

'Denetimli serbestlik yasasi'ndan yaklasik 15 bin kisinin yararlanarak cezaevlerinden çikmasi bekleniyor. Ilk tahliyeler Ankara Açik Ceza Infaz Kurumu'nda gerçeklesti. Cezaevinden ilk çikan isim Mustafa Zinci oldu.

Resmi Gazete'de yayinlanan “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin Infazi Hakkinda Kanun ile Denetimli Serbestlik ve Yardim Merkezleri ile Koruma Kurullari Kanunu'nda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanuna” göre, açik cezaevinde cezasinin son 6 ayini kesintisiz olarak geçiren, çocuk egitimevinde toplam cezasinin beste birini tamamlayan, kosullu saliverilmesine 1 yil ve daha az süre kalan iyi halli hükümlüler, cezalarinin kosullu saliverilme tarihine kadar olan kismini denetimli serbestlik tedbiri kapsaminda cezaevi disinda geçirebilecek. Buna infaz hâkimi karar verilebilecek.
Kosullu saliverilmesine 2 yil veya daha az süre kalan ve 0–6 yas grubunda çocugu bulunan kadin hükümlüler, maruz kaldiklari agir bir hastalik, sakatlik veya kocama nedeniyle hayatlarini yalniz idame ettiremeyen ve kosullu saliverilmesine 3 yil veya daha az süre kalan hükümlüler de ayni kapsama tabi olacak. Agir hastalik, sakatlik veya kocama hali Adli Tip Kurumu'ndan alinan veya Adalet Bakanligi'nca belirlenen tam tesekküllü hastanelerin saglik kurullarinca düzenlenip Adli Tip Kurumu'nca onaylanan bir raporla belgelendirilmesi gerekecek.
Adli para cezasinin ödenmemesi nedeniyle, cezasi hapse çevrilen hükümlülerin erken tahliye süresi, hak ederek tahliye esas alinmak suretiyle hesaplanacak.
Açik cezaevine ayrilma sartlari olusmasina karsin ayrilamayan veya bu nedenle kapali cezaevine geri gönderilen iyi halli hükümlüler, açik cezaevine ayrilma sartlarinin olusmasindan itibaren en az 6 aylik süre geçerse, diger sartlari da tasimalari halinde bu uygulamadan yararlanabilecek.
Denetimli serbestlik tedbiri kapsaminda cezasinin infazina karar verilen hükümlü, kosullu saliverilme tarihine kadar, kamuya yararli bir iste ücretsiz olarak çalistirilabilecek, bir konut veya bölgede denetim ve gözetim altinda bulundurulabilecek, belirlenen yer veya bölgelere gitmeyebilecek, belirlenen programlara katilabilecek. Bu yükümlülüklerinden bir veya birden fazlasina tabi tutulmasina denetimli serbestlik müdürlügü karar verecek.
Hükümlü, cezaevinden ayrildiktan sonra, denetimli serbestlik müdürlügüne 3 gün içinde müracaat etmemesi; yükümlülüklere, hazirlanan denetim ve iyilestirme programina, denetimli serbestlik görevlilerinin bu kapsamdaki uyari ve önerileriyle, hakkinda hazirlanan denetim planina uymamakta israr etmesi halinde kosullu saliverilme tarihine kadar olan cezasinin infazi için kapali cezaevine gönderilecek.
Kapali Ceza Infaz Kurumuna Gönderilme Sartlari
 
Hükümlünün baska bir suçtan dolayi tutuklanmasi, bu uygulamadan önce isledigi iddia olunan ve cezasinin üst siniri 7 yildan az olmayan bir suçtan dolayi sorusturmaya tabi tutulmasi, bu uygulamadan sonra isledigi iddia olunan ve cezasinin alt siniri 1 yil veya daha fazla olan suçtan dolayi sorusturmaya ugramasi halinde, hükümlünün kapali cezaevine gönderilmesine karar verilecek. Hükümlü hakkinda sorusturma sonucunda kovusturmaya yer olmadigi veya kovusturma sonucunda beraat, ceza verilmesine yer olmadigi, davanin reddi veya düsme karari verilmesi halinde, hükümlünün cezasinin infazina denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak devam olunmasina infaz hâkimi tarafindan karar verilecek.
Bu düzenlemenin yürürlüge girdigi tarih itibariyla kosullu saliverilmelerine bir yildan az süre kalan; açik cezaevinde bulunan, kapali cezaevinden açik cezaevine ayrilma sartlarini tasiyan iyi halli hükümlüler, cezalarinin kosullu saliverilme tarihine kadar olan kismini denetimli serbestlik tedbiri kapsaminda çekebilecek.
8 Bin 60 Kadro
Süpheli, sanik ve hükümlülerin toplum içinde izlenmesi, gözetimi ve denetimi elektronik cihazlarin kullanilmasi suretiyle de yerine getirilebilecek.
Denetimli serbestlik müdürlüklerine, en az dört yillik egitim veren fakülte ve yüksek okullardan veya bunlara denkligi Yüksekögretim Kurulunca kabul edilmis yurt disindaki üniversitelerden mezun olanlar arasindan yazili ve mülakat sinav sonucuna göre denetimli serbestlik müdür yardimcisi atanacak.
Adalet Bakanligi'nin bos memur kadrolarindan 3 bin 490'ina 2012 Yili Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'ndaki sinirlamalara tabi olmadan atama yapilabilecek. Yasayla 8 bin 60 kadro ihdas, 140 kadro iptal ediliyor.
ILK TAHLIYELER ANKARA'DAN
Ilk tahliyeler Ankara Açik Ceza Infaz Kurumu'nda gerçeklesti. Cezaevinden ilk çikan 7 yildir cezaevinde olan Mustafa Zinci'ydi. Kahvehanede çalistigini ve tahliyesinin ardindan isine dönecegini söyleyen Zinci, kanunu çikararak kendilerini özgür birakan yöneticilere minnettar oldugunu dile getirdi.
Ilk tahliye olanlardan biri olan Hasan Özdemir ise trafik kazasi nedeniyle 6 yildir cezaevinde oldugunu ve sevdiklerine kavusmak için sabirsizlandigini anlatti. Diger tahliye olan hükümlü ise Nevzat Üstünsoy oldu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284