Çocuga Yönelik Siddete Karsi Erken Uyari Sistemi Geliyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakani Fatma Sahin, çocuga yönelik siddet olmadan önce risk ve tehlikelere karsi bastan müdahale edilebilecek yeni bir sistemi hayata geçireceklerini bildirdi.

Çocuga Yönelik Siddete Karsi Erken Uyari Sistemi Geliyor

Bakan Sahin, sistemin TÜBITAK'la birlikte yürütülen Çocuk Erken Tani ve Uyari Sistemi (ÇETUS) adini tasiyacagini söyledi.
Sahin, Avrupa Konseyi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi ve UNICEF isbirligiyle düzenlenen ''Çocuga Karsi Siddetle Mücadele'' konferansindaki konusmasinin ardindan gazetecilerin ÇETUS'a iliskin sorularini yanitladi.
Çocuga yönelik siddetin önlenmesi için yeni bir çalisma içinde olduklarini ifade eden Sahin, ''Siddet olmadan önce burada risk varsa, bir tehlike görülüyorsa bastan müdahale edebilecegimiz yeni bir sistemi hayata geçiriyoruz'' dedi.
Sahin, söyle konustu:
''TÜBITAK ile beraber yapilan çalisma, 6 ay önce basladi.
10 gün önce TÜBITAK Baskanimiz ve bu heyetle bir araya geldik. 2013 yilinda bu projeye önemli bir mali kaynak ayirdik. Kalkinma Bakanligi'ndan istedigimiz mali destekle ilgili hiçbir kisitlama yapilmadi. Çünkü yeni dönem koruyucu ve önleyici tedbir.
Koruyucu hekimlik gibi hastalik olmadan önleyecek tedbirleri hayata geçirmek. Hem Aile Sosyal Destek Uzmanligi'ni (ASDEP) hem de Çocuk Erken Tani ve Uyari Sistemi'ni (ÇETUS) paralel götürüyoruz.''
''Siddete aninda müdahale geliyor''
Bakanlik olarak ellerinde ailelerin sosyal ve ekonomik analizlerinin bulundugunu anlatan Sahin, ''Sisteme girdigimiz zaman ailenin kaç çocugu var, egitime gidiyor mu gitmiyor mu, kaç yasindalar, onlarin hepsini görüyoruz. Aile Sosyal Destek Uzmanligi (ASDEP) Projesi'nde bir ailenin bir uzmani olacak, o baglantiyla çocuk tani sistemini, o ailedeki çocugun durumunu özel olarak uzmanlarimizla inceleyip tespit edip, tehlike varsa dönüp müdahale yapabilecegimiz bir sistem'' seklinde konustu.
Projede, Adalet Bakanligi ile birlikte çalistiklarini belirten Sahin, ''Veriler çok degisken. Ailelerin parçalanmis olmasi riski artiriyor. Cehalet, göç, ailenin içerisinde siddet varsa bunun görünür olmasi bakimindan bunlarin hepsi önemli. Ama tek tipçi toptanci bir yaklasim degil. Her bir çocuk için kendi içinde uzmanimizin analizine göre geri dönüp tespit edebilecegi bir sistem bu'' ifadelerini kullandi.
Fail ve magdur bir arada kalmayacak
Bakan Sahin, konferansta konuya iliskin konusmasinda da siddete maruz kalmis ve bir arada yasayan çocuklarin bakim ve rehabilitasyon kismini yeniden yapilandirdiklarini ifade etti.
Sahin, ''Bu konuda eksiklerimiz oldugunu biliyoruz. Bilimin ve aklin isiginda bu çocuklari nasil rehabilite edecegiz ve özgüvenlerini nasil gelistirecegiz bunun çalismasi içindeyiz. O yüzden magdurun ve faillerin ayrildigi, magdurlarin ve faillerin kendi içinde cinsiyetine, yasina göre ayrildigi ve bir arada kalmamasi gereken gruplarin bir arada olmayacagi yeni bir sistemi hayata geçiriyoruz'' diye konustu.
Öte yandan Bakan Sahin, 8 bin çocugun bakim kurumlarindan aile yanina yerlestirilmesi için özel çalisma yürüttüklerini, ayrica 36 bin çocuga maddi destek verdiklerini belirterek, hedeflerinin 2014 yili sonuna kadar kurumlarda bakilan çocuklarin sevgi evlerinde bakilmasini saglamak oldugunu kaydetti.
Bakan Sahin, konusmasini ''Istiklalimiz ve istikbalimiz olan çocuklari çok önemsiyoruz ve önce çocuk diyoruz'' sözleriyle tamamladi.
Kaynak: Konhaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284