Devlette Kadin Yönetici Bilançosu

Tek, Bakan Kadin Fatma Sahin Vali Esengül Civelek... Kadin kaymakam sayisi 957`de.... müstesar yok... kadin

 Devlette Kadin Yönetici Bilançosu

Kadin-erkek esitligi söylemleri ve anayasaya konulan 'pozitif ayrimcilik' ilkesine karsin, devlet kademelerindeki 'yönetici kadin' sayisi hayli düsük. Bir kadin bakana karsin, onun yardimcisi disinda diger bakan yardimcilarinin tamami erkek. Bakan yardimcisi gibi, müstesarlik koltugunda oturan kadin da yok.

Alt Kademede Tablo Iyi
Devletin birçok kurum ve kurulusunda alt kademelerde çok sayida kadin olmasina karsin, 'yönetici' düzeyine yükselenler sinirli. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik'in, CHP Balikesir Milletvekili Ayse Nedret Akova'nin soru önergesine verdigi yanitta tablo net olarak görünüyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakani Fatma Sahin, tek kadin bakan. 21 bakanlik için tahsis edilen 'bakan yardimciligi' kadrosuna bugüne kadar yapilan atamalardan da sadece birinde kadinin adi yer aldi. O da, kabinenin tek kadin Bakani Fatma Sahin'in yardimciligini üstlenen Askin Asan. Bakan Faruk Çelik'in soru önergesine verdigi yanitta, onun ismi de yer almadi.
Müstesar 0, Vali Yardimcisi 3
Benzer tablo mülki idarede de ortaya çikti. 81 ilden sadece Yalova Valisi Esengül Civelek, 'kadin' olarak bir adim öne çikti. 'Vali Yardimciligi' koltugunda da sadece 3 kadinin yer aldigi görüldü. Türkiye'de 957 ilçe bulunmasina karsin, kadin kaymakamlarin sayisi ise sadece 20'de kaldi. Müstesarlik konusunda da tablo fazla degismedi. Türkiye'nin hiç kadin müstesari bulunmuyor. Müstesar Yardimcisi sayisi da yalnizca 'üç' olarak görünüyor. Genel müdürlük koltuklarinda da 'erkek egemen' bir yapi hakim. Türkiye'de sadece 4 kadin genel müdür görev almis. Daire baskani sayisi 278'i bulabildi. Bürokratik kiskaçta kaybolan 'kadinin adi', sandiktan da çikmadi. Türkiye'nin sadece 26 belediye baskaninin ve bin 340 belediye meclis üyesinin 'kadin' oldugu kayitlara yansidi.
Kaynak: Aksam Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284