En Çok Is Kazasi Insaatta, En Az Gazetecilikte

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi`nin geçen yil inceledigi 4 bin 222 is kazasinin verilerine göre, is kazalarinda en çok ölüm ve yaralanma insaat, en çok uzuv kaybi ise metal iskolunda görüldü.

En Çok Is Kazasi Insaatta, En Az Gazetecilikte
Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi'nin çalisma hayati istatistiklerine göre, Bakanlik, geçen yil, 28 iskolunda meydana gelen 4 bin 222 is kazasini inceledi. 4 bin 542 isçinin karistigi söz konusunu is kazalarinda 874 isçi hayatini kaybederken, 2 bin 731 isçi yaralandi, 937 isçi uzvunu kaybetti. Buna göre, is kazalarinin yaralanmayla sonuçlanma orani yüzde 60, ölümle sonuçlanma orani yüzde 19 ve uzuv kaybiyla sonuçlanma orani ise yüzde 21 oldu.
Incelenen is kazalarinin cinsiyete göre dagilimina bakildiginda, is kazalarindan etkilenenlerin yüzde 94'ü erkek, yüzde 6'si ise kadin.
Öte yandan is kazasi geçirenlerin 105'i 18 yas altinda.
-En çok is kazasi insaatta, en az gazetecilikte-
Bakanlik verilerine göre, en çok insaat iskolunda meydana gelen is kazalari incelenirken, en az incelenen is kazasi ise gazetecilik iskolunda oldu. Geçen yil, insaat iskolundaki bin 149, metal iskolundaki 698, ticaret, büro, egitim ve güzel sanatlar iskolundaki 321, madencilik iskolundaki 258 ve kara tasimaciligi iskolundaki 227 is kazasi Bakanlik tarafindan incelendi. Gazetecilik iskolunda 1, milli savunma iskolunda 3 ve banka ve sigorta ile hava tasimaciligi iskollarinda ise 7'ser is kazasi degerlendirildi.
-Is kazalarinin birinci nedeni makineler-
Geçen yil Bakanlik tarafindan incelenen is kazalarinin olus nedenlerinde ilk sirayi bin 73 ile ''makinelerin neden oldugu kazalar'' alirken, 996 is kazasi ''kisilerin düsmesi'', 586 is kazasi ''bir veya birden fazla cismin sikistirmasi, ezmesi, batmasi veya kesmesi'', 475 is kazasi ''tasit kazalari'' ve 380 is kazasi da ''düsen cisimlerin çarpip devirmesi'' sonucunda meydana geldi.
Bakanligin inceledigi is kazalarinin olus nedenlerine bakildiginda, is kazalari en az ''herhangi bir sekilde vücudun zorlanmasindan ileri geren incinmeler'', ''zararli maddelerle veya radyasyonla temas etmek veya maruz kalmak'', ''kaza neticesi zehirlenmeler'' ile ''kaynak yaparken meydana gelen kazalar'' nedeniyle meydana geliyor.
-Insaatlarda is kazasi en çok düsme nedeniyle oluyor-
Bakanlik istatistiklerine göre, en fazla is kazasinin incelendigi insaat iskolunda, 512 is kazasi kisilerin düsmesi, 135 is kazasi makineler, 119 is kazasi sikisma, ezilme veya cisim batmasi ve 103 is kazasi de yüksekten düsen cisimler nedeniyle meydana geldi.
698 is kazasinin incelendigi metal iskolunda, 287 is kazasi makilerden kaynaklanirken, 139 is kazasi ise sikisma, ezilme veya cisim batmasi nedeniyle olustu.
Ticaret, büro, egitim ve güzel sanatlar iskolunda Bakanlikça incelenen kazalardan 78'i makineler, 68'i tasit kazalari ve 53'ü kisilerin düsmesi nedeniyle oldu.
-En çok ''incinenler'' otel ve eglence yerleri çalisanlari-
Is kazalarin olus nedenlerine göre, en çok is kazasina neden olan makineler, gazetecilik, haberlesme ve milli savunma iskollarinda hiç kaza nedeni olarak gösterilmezken, hava tasimaciligi ve banka ve sigorta iskollarinda 1'er is kazasi makineler sebebiyle meydana geldi.
Is kazalarinin olus nedenlerine göre, en az is kazasina neden olan ''herhangi bir sekilde vücudun zorlanmasindan ileri gelen incinme'', en çok ''konaklama ve eglence yerleri'', ''kara tasimaciligi'', ''madencilik'', ''seker'', ''dokuma'' ve ''gemi'' iskollarinda görülüyor.
-Adiyaman ve Tunceli'de hiç is kazasi incelenmedi-
Bakanlikça incelenen 4 bin 222'i is kazasinin 874'ü ölümle, 2 bin 731'i yaralanmayla ve 937'si uzuv kaybiyla sonuçlandi.
Is kazalarinin illere göre dagilimina bakildiginda, geçen yil en çok is kazasi Istanbul'da meydana geldi. Istanbul'daki 783 is kazasinin 140'i ölümle 494'ü yaralanmayla ve 149'u uzuv kaybiyla sonuçlandi. Ankara'da meydana gelen 424 is kazasinda 87 kisi hayatini kaybetti, 366 kisi yaralandi ve 22 kisi uzvunu kaybetti. Bursa'da ise 251 is kazasinda 34 ölüm, 210 yaralanma ve 68 uzuv kaybi kayitlara geçti.
Adiyaman ve Tunceli'de hiçbir is kazasi incelenmezken, Bayburt'ta 1 is kazasinda 2 kisi yaralandi.
-En çok ölüm ve yaralanma insaatlarda-
Bakanligin inceledigi is kazalarinin verilerine göre, geçen yil en çok ölüm 272 ile insaat, 96 ile metal, 80 ile kara tasimaciligi, 62 ile ticaret, büro, egitim ve güzel sanatlar ve 58 ile madencilik iskollarinda oldu. Is kazalarinda en çok uzuv kaybi, 215 ile metal ve 158 ile insaat iskollarinda yasandi. En çok yaralanmada yine insaat ve metal iskollarinda görüldü.
Kaynak: Memurlar.Net

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284