Isten Atilanlar `Hakim`e Degil `Hakem`e Gidecek

Hükümetin hazirladigi kanun taslagina göre, is akdi feshedilen isçi, mahkemede dava açmayacak. Bunun yerine hakem heyetine basvuracak. Is mahkemelerinin dosya yükü azalirken en geç 3 ayda hakem heyetinin verecegi kararla magduriyetin önüne geçilecek.

Isten Atilanlar `Hakim`e Degil `Hakem`e Gidecek

ADALET ile Çalisma ve Sosyal Güvenlik bakanliklari, is mahkemelerinde görülen is ve sosyal güvenlik hukukundan kaynakli uyusmazliklarin daha kisa sürede ve daha az masrafla çözümlenmesi için çalisma baslatti.
Buna göre, is akdi feshedilen isçi, dava açmayacak, il ve ilçelerde kurulacak Is ve Sosyal Güvenlik Uyusmazliklari Hakem Heyetine basvuracak. Ilgili kanunlarda degisiklik yapilmasini öngören tasari taslagina göre, Is Mahkemeleri Kanunu'nun adi, "Is Mahkemeleri, Is ve Sosyal Güvenlik Uyusmazliklari Hakem Heyetleri Kanunu" oluyor.
KARAR SALT ÇOGUNLUKLA
Hakem heyeti, is ve sosyal güvenlik mevzuati uygulamasindan kaynaklanan sorunlara çözüm bulmak amaciyla il ve ilçe merkezlerinde olusturulacak. Heyetin baskanligini, mülki idare amirinin, Çalisma ve Is Kurumu il müdürlükleri ve ilçe teskilati personelinden görevlendirecegi uzman kisi yapacak. Baskan dahil 5 asil, 4 yedek üyeden olusacak heyet üyelerinin görev süresi 4 yil olacak. Baro yönetimi de heyete bir üye verecek. Heyetin yetki alani, bulundugu il veya bir ya da belirlenen birden fazla ilçenin mülki hudutlariyla sinirli olacak.
BASVURUYA 5 BIN SINIRI
Miktar veya degeri 5 bin lirayi geçmeyen mal varligina iliskin uyusmazliklarda, hakem heyetine basvuru zorunlu olacak. Heyet, basvuruya iliskin kararini 3 ay içinde verecek. Heyetin verecegi kararlar, taraflari baglayacak ve ilamlarin icrasi hükümlerine tabi olacak. Taraflar, heyetin kararlarina 2 hafta içinde Is Mahkemesi'nde itiraz edebilecek, itiraz kararin icrasini durdurmayacak. Mahkeme, durusma yapilmasina gerek olup olmadigini takdir edecek. Gerek görülmeyen hallerde mahkeme, 2 hafta içinde kararini verecek. Itiraz üzerine mahkemenin verecegi karar kesin olacak.
KOMISYON TESPIT YAPACAK
Taslaga göre, sosyal güvenlik hukukundan kaynakli uyusmazliklarin davaya dönüsmeden SGK tarafindan çözümünü saglamak amaciyla SGK il müdürlükleri bünyesinde 5 kisiden olusan "Hizmet Tespiti Komisyonu" kurulacak. Sigortalilarin çalisip çalismadiginin, prim ödeme gün sayisi ve prime esas çalisma sürelerinin tespiti amaciyla olusturulacak komisyon, gerekli arastirmalari yaparak sigortalinin talebinin reddine ve kabulüne karar verecek. Karar, sigortali ve isverene teblig edilecek. Taraflar, 30 gün içinde is mahkemesine basvurarak kararin iptalini isteyebilecek, bu süre içerisinde dava açilmazsa komisyon karari kesinlesecek.
Sigortalilar önce komisyona gidecek
SIGORTALILAR komisyona basvurmadan, dogrudan yetkili mahkemeye müracaat edemeyecek. Sosyal güvenlik uyusmazliklariyla ilgili dava açmadan ya da hakem heyetine basvurmadan önce SGK'ya müracaat edecek. Yapilan müracaata 60 gün içinde SGK tarafindan cevap verilmezse talep reddedilmis sayilacak. Böylece uyusmazliklar, yargiya tasinmadan SGK tarafindan çözülecek. Ilgililer haklarini daha kisa sürede alabilecek, yarginin is yükünün artmasi da önlenecek.Olaganüstü yük süreci tikiyor
TASLAGIN gerekçesinde ise mahkemelerin olaganüstü is yüküyle karsi karsiya oldugu bu artisin da yargilama sürecini tikadigi belirtildi. "Dosya sayisinda hizli ve önlenemez yükselis var" denilen gerekçede, bu artisin, davalarin sonuca baglanma süresini uzattigi ifade edildi. Gerekçede, Aralik 2012 itibariyle Yargitay'in 23 hukuk dairesinin arsivinde 164 bin 967, is davalarinin temyiz incelemesini yapan 4 is dairesinde 76 bin 710 mevcut derdest dosya bulundugu kaydedildi. Gerekçede bu sayinin Yargitay'in 23 hukuk dairesinin tamamindaki dosya sayisinin, yüzde 46'sina denk geldigi belirtilerek "Dosya sayisindaki hizli ve önlenemez artis, çare arayisini zorunlu hale getirmistir. Hakem heyetleri ile miktar ve degeri belli tutarin altinda is uyusmazliklar is mahkemelerine gelmeyecek" denildi
Kaynak: Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284