Memura `Evde Çalisma` Dönemi Basliyor

Özel sektörün ardindan memurlara da esnek çalisma modelinin uygulanmasi öngörülüyor. Düzenleme hayata geçerse kamu kuruluslarinda `home office` dönemi baslayacak. Part time personel çalistirilmasi da gündemde.

Memura `Evde Çalisma` Dönemi Basliyor

657 Sayili?Devlet Memurlari?Kanunu'ndaki?Degisiklikler?Netlesiyor
Star'dan Hüseyin Özay'in haberine göre milyonlarca memurun ve memur adayinin merakla bekledigi 657 sayili devlet memurlari kanununda yapilacak degisiklikler netlesmeye basladi. Bu çerçevede, yapilacak düzenlemede, özel sektörün ardindan memurlara da esnek çalisma modelinin uygulanmasi öngörülüyor.
Düzenleme hayata geçerse, kamu kurumlarinda home ofice dönemi baslayacak. Halen hazirliklari devam eden kamu personel rejiminin degistirilmesine iliskin çalismalarda, memurlarin özlük ve sosyal haklarinin yani sira, çalisma saatleri de masaya yatirildi.
Çalismalar esnasinda, trafik sorununa çözüm getirmek, kamu personelini daha verimli çalistirmak ve güvenlik sorununu nedeniyle hizmet götürülemeyen vatandaslara hizmet saglamak amaciyla esnek çalisma modelinin kamuya da uygulanmasi kararlastirildi.
Düzenleme öncesinde, Avrupa ülkelerindeki örnekler incelendi. Yapilan incelemede, birçok Avrupa ülkesinde, kamu kurumlarinda degisik esnek çalisma modellerinin uygulandigi görüldü. Uygulamalar dogrultusunda Türkiye için de bir esnek çalisma sistemi olusturulmasi öngörüldü. Düzenleme öncelikle, pilot olarak bazi kamu kurumlarinin bazi illerdeki birimlerinde uygulanacak. Basari saglanmasi durumunda, diger kamu kurumlarina ve tüm illere de yayginlastirilacak.
Üç Alternatif Üzerinde Duruluyor
Uygulamaya geçilmesi planlanin esnek çalisma modelinde, kamu personelinin nasil çalisacagi henüz netlesmedi. Ancak konuyla ilgili olarak degisik alternatifler üzerinde duruluyor. Bu alternatiflerin basinda, mesai saatlerinin degistirilmesi yer aliyor. Örnegin, esnek çalisma modeli ile 08.00 olan mesai saati baslangiç saatinin 10.00'a çekilmesi ve bitis saatinin de ona göre ayarlanmasi öngörülüyor.
Bu sistemde de memurlar, yine haftada 40 saat süreyle çalisacaklar. Ikinci olarak üzerinde durulan alternatifte evden çalisma sisteminin getirilmesini içeriyor. Birçok isleminin bilgisayar ortaminda yapildigina dikkate alan uzmanlar, bazi bölümlerdeki kamu görevlilerin islerini evlerinden yapabileceklerini belirlediler. Ancak burada kontrolün nasil saglanacagi konusunda bazi endiseler var.
Üzerinde çalisilan üçüncü alternatif ise kamu kurumlarinda da part-time personelin çalistirilmasini kapsiyor. Bu alternatifte is yogunlugunun arttigi saat dilimlerinde part time personel çalistirilmasi öngörülüyor. Tüm bu alternatiflerin hepsi sivil taraflarla da masaya yatirilmasinin ardindan hayata geçirilecek.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284