Sertifikali Amele Dönemi Basliyor

Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin, baslattigi “sertifikali usta” uygulamasinin ardindan, insaatçilara yeni standartlar getirmeye hazirlaniliyor.

Sertifikali Amele Dönemi Basliyor
Buna göre ustalar, betoncu, kalipçi, sivaci gibi branslara ayrilarak, sadece uzmanlastiklari dalda is yapabilecek.
Çevre ve Sehircilik Bakanligi, kentsel dönüsüm kapsaminda baslattigi “sertifikali usta” uygulamasinin ardindan, insaatçilara yeni standartlar getirmeye hazirlaniyor. Buna göre ustalar, betoncu, kalipçi, sivaci gibi branslara ayrilarak, sadece uzmanlastiklari dalda is yapabilecek. Bu yilin basinda insaat ve tesisat islerinde çalisan ustalara yetki belgesi alma zorunlulugu getirildigini hatirlatan Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Bülent Ercan, Bakanligin kentsel dönüsüm kapsaminda baslattigi sertifikali ustalar modeline rekor basvuru yapildigini söyledi. Ercan, “Bir yilda 257 bin 688 ustaya toplam 377 bin 553 yetki belgesi verildi” dedi.
Ercan, sertifikasiz usta çalistiran müteahhite Imar Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarinca isçi basina 2 bin lira ceza verildigini de hatirlatti. Ercan, insaatta görev alan ustalarin, betoncu, kalipçi, sivaci gibi diger insaat asamalarinda da branslara ayrilarak, sadece uzmanlastiklari dalda is yapabileceklerini dile getirdi.
“Insaatçi ‘beton ustasiyim, her isi yaparim’ diyor. Artik bu, yerini yavas    yavas özellikli ustalara devredecek” diyen Ercan, branslasma, ustalarin 5 yilda bir günün kosullarina, degisen ve gelisen teknolojiye göre egitim almasi gibi uygulamalarla, uzunca bir süre daha “emek yogun” özelligini sürdürecek insaatin uzmanlar eliyle yürütülen bir sektör haline gelecegini vurguladi.
2014’te tamamlanir
Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Bülent Ercan, standart çalismalarini Türkiye Insaat Sanayicileri Isveren Sendikasi’nin (INTES) yaptigini belirtti. Çevre ve Sehircilik ile Milli Egitim bakanliklari, meslek odalari, üniversiteler gibi kurumlardan katilimcilarla sektöre iliskin yönetmelik çalismalarinin sürdügünü anlatan Ercan, çalismalar tamamlandikça Resmi Gazete’de yayimlandigini bildirdi. Bülent Ercan, çalismalarin 2014’e kadar tamamlanmasinin planlandigini sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284