Tesvikte Tarihi Karar

Türkiye`de fakir il kalmadi. 8 yillik tesvik yasasi kaldiriliyor. 49 ile tevsvik sistemi yil sonunda sona eriyor.

Tesvikte Tarihi Karar

Ekonomi yönetimi, yerli ve yabanci yatirimcilarin merakla bekledigi 5084 sayili tesvik yasasinin süresinin bir kez daha uzatilmamasini kararlastirdi. Buna göre, kisi basina düsen milli geliri bin 500 dolarin altindaki illerin desteklenmesini öngören yasa, 31 Aralik itibariyle sona erecek.

8 YILDIR UYGULANIYOR
Ekonomi yönetiminin, tamamen kaldirilmasi yönünde karar aldigi, 5084 sayili kanun, 2004 yilinda yürürlüge girmisti. Düsük gelirli illerin desteklenmesini amaçlayan yasa, küresel kriz nedeniyle 2008 yilinda 5 yil süreyle uzatildi. 5 yillik süre, 2012 yili sonu itibariyle doluyor. Sanayiciler ise, sürenin 5 yil daha uzatilmasi için yogun kulis faaliyeti yürütüyor. Ancak, ekonomi yönetimi, yeni tesvik sisteminin kapsamanin genis olmasi ve illerin gelismislik düzeyinin bin 500 dolarin üzerine çikmasi üzerine sürenin bir kez daha uzatilmamasini kararlastirdi.
BÖLGESEL TESVIKTEN YARARLANACAKLAR
5084 sayili yasa kapsaminda halen 49 il faydalaniyor. Söz konusu illerin arasinda Dogu ve Güneydogu Bölgeleri'nin yani sira diger bölgelerden de iller bulunuyor. Yasanin sona ermesi ile birlikte, söz konusu illerde yeni uygulamaya konulan tesvik sistemi esas alinacak. Yani, iller Türkiye'yi 6 bölgeyi ayiran tesvikten yararlanacak. Illerde bulunan yatirimlar, bölgesine göre tesvik alacaklar.
ÇAGLAYAN DUYURDU
49 ilin desteklenmesini öngören yasanin süresinin bir kez daha uzatilmayacagina iliskin karari Ekonomi Bakani Zafer Çaglayan açikladi. Çaglayan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda önceki gece yaptigi açiklamada, yasanin süresinin uzatilmasi konusunda yogun talepler geldigini belirterek, ancak sürenin bir kez daha uzatilmayacagini söyledi. Çaglayan, Cumhuriyet tarihinin en kapsamli tesvik paketinin geçtigimiz aylarda uygulamaya konulduguna dikkat çekerek, yeni pakette daha fazla tesvigin verildigini kaydetti.
Kaynak: Star

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284